O festivalu

Mednarodni filmski festival Kino Otok – Isola Cinema od leta 2004 dalje raziskuje filmsko umetnost in odkriva raznovrstne filmske izraze v družbi filmskih ustvarjalcev in občinstva vseh generacij. V središče programa postavljamo svetovni, evropski in slovenski avtorski film, ki ga obenem razumemo kot umetnost in kot vpliven medij, ki zrcali družbo, kulturo in življenje nasploh. Prizadevamo si postavljati ključna vprašanja o in ob filmski umetnosti, brez vsiljevanja odgovorov nanje, temveč s spodbujanjem poglobljenega dialoga in kritične refleksije.

Pred desetletjem smo na Kino Otoku opustil tekmovanje med filmi in na njem ne podeljujemo nagrad. Tako je festival danes odprt prostor prikazovanja in posredovanja filmske umetnosti, v katerem velja enakopravnost raznovrstnih izrazov in razmišljanj, ki na različne načine razširjajo pogled in vetrijo misli. Skrbno kuriran program vsake izdaje festivala vključuje okrog 80 filmov vseh dolžin, večina na Kino Otoku doživi nacionalno premiero. Mediteranski karakter festivala se kaže v ravnovesju med sproščenostjo in temperamentom, ki učinkuje kot čarobna otoška formula – kdor nas je kdaj koli obiskal, se želi vedno znova vračati.

Glavnina 19. izdaje kinootoškega dogajanja se bo med 7. in 11. junijem 2023 zgodila v Izoli, projekcije in srečanja s filmskimi ustvarjalci pa bodo v maju in juniju 2023 potekale tudi v Slovenski kinoteki in Kinodvoru v Ljubljani ter v art kinematografih v Cerknici, Idriji, Sežani in Tolminu.

19. mednarodni filmski festival Kino Otok – Isola Cinema je:

  • vznemirljiv filmski program pod zvezdami v Letnem kinu Arrigoni in Letnem kinu Manzioli ter v zavetju Art kina Odeon in Kulturnega doma,
  • izbor kratkih filmov neodvisnih vzhajajočih avtorjev v sproščenem vzdušju Videa na plaži,
  • Podmornica – program filmov in dejavnosti za otroke, mlade in družine,
  • PRO OTOK – program za filmske profesionalce in vse druge, ki jih zanima pot filma od ideje do platna in naprej,
  • festivalski utrip na izolskih ulicah in utrip umetnosti v izolskih galerijah ter večerni glasbeni program na plaži Svetilnik,
  • program izbranih festivalskih filmov v Ljubljani, Cerknici, Idriji, Sežani in Tolmin,
  • prva filmska ‘Prireditev z manj odpadki’ v Sloveniji!

Lani je Kino Otok sprejel zavezo, da bo izvajal ukrepe za preprečevanje in zmanjševanje količin nastalih odpadkov in tako kot prvi filmski dogodek v Sloveniji od društva Ekologi brez meja prejel naziv Prireditev z manj odpadki. Kino Otok še naprej ostaja posvečen filmski ustvarjalnosti in razvijanju filmske kulture, a se po devetnajstih letih jasno zavedamo odgovornosti festivala kot množične kulturne prireditve. Zato si želimo aktivno prispevati k iskanju odgovorov na okoljsko krizo, tako z ozaveščanjem kot z lastnim delovanjem.

Sprejetje zaveze je del celostnega prizadevanja ekipe festivala za zmanjšanje škodljivih vplivov našega delovanja na okolje, ki vključuje spodbujanje uporabe javnega prevoza in potovanj z vlakom namesto z letalom, nižje naklade festivalskih tiskovin, ponovno uporabo predmetov in opreme ter sodelovanje s partnerji, ki omogočajo ekološko in lokalno ponudbo.

Ker se zavedamo nujnosti skrbi za okolje, si želimo postati zgled tako za obiskovalce kot druge organizatorje kulturnih dogodkov. Poskrbeli bomo za razgradljivo embalažo, občinstvo spodbujali k uporabi digitalnih vstopnic in programov, ker so ogorki najbolj nadležen odpadek (le eden lahko onesnaži kar tisoč litrov vode), bomo poskrbeli za reciklirane pepelnike ipd. Povezali se bomo tudi s Centrom uporabnih predmetov v Izoli, s ciljem inovativne ponovne uporabe tekstila.

 

Družbeni mediji: Facebook, Instagram, YouTube
Program in urnik: povezava
Vstopnice: povezava

Spletni arhiv festivala:
18. Kino Otok – Isola Cinema, 2022
17. Kino Otok – Isola Cinema, 2021
16. Kino Otok – Isola Cinema, 2020
1. do 15. Kino Otok – Isola Cinema, 2004-2019