Kino Otok - Isola Cinema
FB - IG - TW - VI - YT

Young4Film

Mreža evropskih filmskih festivalov Mladi selektorji za mlado občinstvo!

Evropski filmski festivali se zavedamo pomena vzgajanja zvestega občinstva, zaradi česar v vse večji meri razvijamo programe za mlada občinstva. Da bi obrnili ustaljeno prakso, ko program za mlada občinstva kurirajo izključno odrasli, smo ustvarili novo mrežo evropskih filmskih festivalov, ki jo sestavljamo Mednarodni filmski festival Kino Otok – Isola Cinema, Mednarodni festival dokumentarnega filma Beldocs, festival kratkega filma v Vilni, Piccolo Grande Cinema in filmski festival Cinehill. Zadali smo si poslanstvo, da bomo v ustvarjanje vseh petih uveljavljenih mednarodnih filmskih festivalov aktivno vključevali mlade selektorje, in mrežo poimenovali Mladi selektorji za mlado občinstvo! (ang. Young Programmers for Young Audiences!) ali na kratko Young4Film.

Naš cilj je, da na ta način razvijamo svoje občinstvo in promoviramo evropske – še poseben nenacionalne – filme med ciljnimi skupinami osnovnošolcev, srednješolcev in študentov. Mladim selektorjem dajemo odgovornost, da postanejo del festivalskih ekip, njihov izbor filmov in promocijske materiale pa bomo delili z mladimi občinstvi na vseh festivalih, vključenih v mrežo. Izbrani filmi bodo opremljen z izvirnimi digitalnimi pedagoškimi gradivi, ki jih bomo dali na uporabo tudi drugim filmskim kuratorjem, filmskovzgojnim delavcem in pedagogom ter tako poskrbeli, da bo njihov doseg presegel mrežo in širše partnerstvo Young4Film. Poleg petih evropskih filmskih festivalov so v aktivnosti mreže vključene tudi tri kulturne organizacije, ki delujejo na področju filmske vzgoje: A Bao A Qu (Barcelona, Španija), Meno Avilys (Vilna, Litva) in Kijufi (Berlin, Nemčija).

Naš skupni pristop vključevanja mladih selektorjev temelji na izvirni metodologiji Film v gibanju (ang. Moving Cinema), ki jo z namenom razvoja aktivnih mladih filmskih občinstev od leta 2014 razvija ekipa katalonske organizacija A Bao A Qu v sodelovanju z več mednarodnimi partnerji. Prav to preteklo sodelovanje nam je dalo skupno razumevanje pomena razvoja mladega občinstva, naša dosedanja prizadevanja na tem področju pa bomo nadgradili z upoštevanjem vprašanj trajnosti, okoljske ozaveščenosti, uravnotežene zastopanosti spolov, vključenosti, raznolikosti in reprezentativnosti. Verjamemo, da bomo s svojim strokovnim znanjem in zagnanostjo še naprej orali ledino na področju inovativnega razvoja mladih občinstev in na tem področju postali zaupanja vredna avtoriteta, ki bo s svojim delovanjem za vključevanje mladih v oblikovanje programov navdihnila tudi številne druge filmske festivale.

Festivali mreže Young4Film v letu 2024

Lepo vabljeni, da v letošnjem letu obiščete festivale iz naše festivalske mreže in iz prve roke ali na spletu preverite, kako v oblikovanje svojih programov vključujemo mlade selektorje ter skrbimo za kakovostne, raznolike in sveže ponudbe filmov za mlada občinstva. In ne pozabite nas pocukati za rokav, če se kje srečamo – z veseljem z vami poklepetamo in se razgovorimo o našem projektu. Se vidimo!

Festival kratkega filma v Vilni, Litva, 17.–23. januar 2024
Mednarodni festival dokumentarnega filma Beldocs, Beograd, Srbija, 22.–29. maj 2024
Mednarodni filmski festival Kino Otok – Isola Cinema, Izola, Slovenija, 5.–9. junij 2024
Cinehill Film Festival, Gorski kotar, Hrvaška, 24.–28. julij 2024
Filmski festival Piccolo Grande Cinema, Milano, Italija, 9.–17. november 2024

Strokovni seminar Mladi filmski selektorji za mlado občinstvo!

13. in 14. marca 2023 je v Kinodvoru potekal strokovni seminar o vključevanju mladih v oblikovanje filmskih programov z naslovom Mladi filmski selektorji za mlado občinstvo!, ki je bil del uvodnega srečanja projekta Mladi selektorji za mlado občinstvo! Mreža evropskih filmskih festivalov. Seminarja se je udeležilo več kot 70 filmskih pedagogov, programskih sodelavcev kinematografov in filmskih festivalov, mladinskih in kulturnih delavcev, oblikovalcev politik na področju kulture, vzgoje in izobraževanja ter učiteljev filmske vzgoje v osnovnih in srednjih šolah, ki so v dveh dneh poslušali prispevke domačih in tujih strokovnjakov ter imeli priložnost slišati dragocena razmišljanja mladih selektorjev, ki so samozavestno podelili svoje izkušnje in pogled na obravnavano tematiko.

Mladi so bili enotni: »Dajte nam odgovornost. Ne bomo vas razočarali!« Filmski festivali, kinematografi in drugi prikazo­valci filmov se vse bolj posvečajo razvoju razno­likih programov za mlado občinstvo, pri čemer za oblikovanje vsebin v večini primerov skrbijo odra­sli strokovnjaki. Kot sveža alternativa tej ustaljeni praksi je bil tokratni strokovni seminar posvečen razi­skovanju aktivnega vključevanja osnovnošolcev in srednješolcev v ustvarjanje filmskih dogodkov za njihove vrstnike in širše.

»Mladi bodo s svojim edinstvenim pogledom na sveto obogatili prav vsak festival.«Rimantė Daugėlaitė, predstavnica festivala kratkega filma v Vilni

V izvedbo programa strokovnega seminarja so bili vključeni strokovnjaki petih med­narodnih festivalov mreže Young4Film in dveh kultur­nih organizacij, ki delujeta na področju filmske vzgoje: A Bao A Qu (Barcelona, Španija) in Meno Aviliys (Vilna, Litva). Izkušnje z izvajanjem participativnih dejavno­sti za mlado občinstvo so predstavili tudi sodelavci Kinodvorovega filmskega programa Kinotrip, ki temelji na načelu mladi za mlade.

»Mentorji so tisti, ki zagotovijo začetno spodbudo, naša odgovornost pa je, da k nalogi pristopimo samoiniciativno ter s spoštovanjem in odgovornostjo. Dajte nam odgovornost. Ne bomo vas razočarali!« so zaključili mladi selektorji in svojo izkušnjo soustvarjanja filmskih programov toplo priporočali vsem mladim, tudi tistim brez filmskega predznanja.

Vabljeni k ogledu programa in povzetkov seminarja ter fotografij.

Evropski projekt Mladi selektorji za mlado občinstvo! Mreža evropskih filmskih festivalov koordinira Mednarodni filmski festival Kino Otok – Isola Cinema, s podporo programa EU Ustvarjalna Evropa, podprogram MEDIA, in Ministrstva za javno upravo RS.