Kino Otok - Isola Cinema
FB - IG - TW - VI - YT

Kratka scena na Otoku

Kratka scena je scenaristična delavnica, namenjena razvoju scenarijev kratkometražnih filmov, poteka pa v več sklopih pod vodstvom vrhunskih in mednarodno priznanih mentorjev. Večdnevna intenzivna delavnica tokrat poteka v osrednjem delu festivala kratkega filma FeKK in festivala Kino Otok. Vključuje spoznavanje teorije in prakse scenaristične obrti, razvoj in pisanje scenarija za kratki film. Poudarek je na delu v skupini z ostalimi udeleženci in na individualnem delu z mentorjem.

Letošnji mentor Kratke scene je Wim Vanacker, priznani mednarodni strokovnjak s področja scenaristike kratkega filma, svetovalec za scenarij, mentor in gostujoči govorec na različnih delavnicah, filmskih festivalih in platformah za razvoj scenarija kratkega filma. Z letošnjim letom je tudi član komisije za tekmovalni program kratkega filma filmskega festivala v Cannesu in svetovalec pri First Cut Lab. Vanacker se je najprej posvetil študiju psihologije v Belgiji, nato pa z delom na področju odvisnosti od drog nadaljeval v Dublinu. Tri leta kasneje je v Parizu nadaljeval s študijem na EICAR, kjer je naredil dva kratka filma in se nato pridružil zvezi NISI MASA – European Network of Young Cinema kot vodja sekcije za razvoj scenarija. Je tudi projektni vodja pri European Short Pitch, kot scenarist in režiser pa trenutno razvija dva filma: [ˈsɪə.ri.əl ] in Psycho Revisited.

Srečanja udeležencev z mentorji

Udeleženci delavnice bodo na Kino Otoku v Izoli tri dni krepili na FeKKu v Ljubljani pridobljeno znanje, se prek spleta srečali z mentorjem Wimom Vanackerjem in v živo z Viviano Carlet in Carlom Miggotom, vodjema italijanskega festivala kratkega filma Lago Film Fest.

Info

Lokacija: Manziolijeva palača, Izola
Datum: 26/08/2020
Čas: 08:00
Program: Pro Otok
Program: sec9: Pro Otok

Art kino mreža Slovenije

Art kino mreža Slovenije (AKMS) je združenje kinematografov in prikazovalcev kakovostnega in umetniškega filma. Interni del srečanja bo namenjen posvetu članov združenja glede možnosti za vzpostavitev nove platforme videa na zahtevo (VOD) in načrtom za prihodnje četrtletje. V prvem delu za javnost odprtega srečanja se bomo o izkušnjah z VOD pogovarjali z gostujočimi strokovnjaki, predstavniki platform DAFilms.com in Svevid.net, nato pa se bomo posvetili predstavitvam sistemov za prodajo vstopnic in beleženje občinstva. V sodelovanju festivala Kino Otok, AKMS in zavoda Motovila.

11.00–12.30
Strokovno srečanje: platformi videa na zahtevo DAFilms.com in Svevid.net

DAFilms.com je mednarodna spletna distribucijska platforma za dokumentarne in avtorske filme, osredotočena na evropsko kinematografijo. Ponuja več kot 2000 filmov, ki so dostopni po vsem svetu. Vključuje raznolike programske izbore, od predstavitev arhivskih zgodovinskih filmov in retrospektiv vrhunskih filmskih ustvarjalcev do novih formatov premier. DAFilms.com bo predstavila izvršna direktorica projekta DOC Alliance, ki prek platforme povezuje najrelevantnejše evropske filmske festivale, Diana Tabakov (Češka).

Svevid.net je prva naročniška platforma videa na zahtevo, ki združuje avdiovizualno dediščino nekdanje skupne jugoslovanske države, in omogoča ogled številnih celovečernih, dokumentarnih in animiranih filmov ter TV serij na računalniku, tabličnem računalniku ali pametnem telefonu. Svevid združuje več kot osemdeset let regionalne filmske dediščine in po naročniškem modelu ponuja skrbno izbran katalog restavriranih in digitaliziranih filmov in serij z visoko ločljivostjo. Platformo je leta 2019 ustanovila skupina petih hrvaških AV strokovnjakov in jo poimenovala po štiriglavem slovanskem božanstvu, globoko zakoreninjenem v kulturni dediščini regije. Poslovne in ustvarjalne vidike nove platforme bosta predstavila direktor in ustvarjalni vodja Filip Lozić ter poslovni vodja Danijel Popović (Hrvaška).

Prost vstop. Število mest je omejeno, rezervacije sprejemamo na pro@isolacinema.org.

15.00–17.00
Predstavitev: programi za prodajo vstopnic

Programe za prodajo vstopnic bodo predstavila podjetja ISA.IT, Eventim, Informacijske storitve Titania (Showman) in mojekarte.si

Prost vstop. Število mest je omejeno, rezervacije sprejemamo na pro@isolacinema.org.

Info

Lokacija: Manziolijeva palača, Izola
Datum: 26/08/2020
Čas: 11:00
Program: Pro Otok
Program: sec9: Pro Otok

Inovativni modeli sodelovanja mednarodnih filmskih festivalov

Strokovni seminar, kjer bomo z mednarodnimi gosti in domačo zainteresirano javnostjo govorili o inovativnih modelih sodelovanj mednarodnih filmskih festivalov, vključno s platformami videa na zahtevo. V sodelovanju zavoda Motovila in festivala Kino Otok, članoma konzorcija PRO KUS, ki se zavzema za stabilnejše pogoje za kulturno produkcijo in profesionalizacijo kulturnega in ustvarjalnih sektorjev.

11.00–11.30
Uvod v mednarodno povezovanje

Želite izvedeti več o priložnostih EU za mednarodno povezovanje v kulturi, filmu in ustvarjalnih sektorjih? Ekipi CED Slovenija (Motovila) in Europe Direct Koper (PiNA) bosta predstavili svoje delo in priložnosti, s katerimi EU spodbuja razvoj projektov inmednarodno sodelovanje. Ekipa Motovile bo po dogodku na voljo za individualna svetovanja.

Prost vstop. Število mest je omejeno, rezervacije sprejemamo na pro@isolacinema.org.

11.30–13.30
Strokovni seminar: Inovativni modeli sodelovanja mednarodnih filmskih festivalov

Predstavili bomo DAFilms – DocAlliance online channel, enega najuspešnejših MEDIA podprtih tovrstnih primerov povezovanja 7 prominentnih evropskih filmskih festivalov (CPH:DOX, doclisboa, Millennium Docs Against Gravity, DOK Leipzig, FIDMarseille, 24. MFDF Ji.hlava / 24th Ji.hlava IDFF in Visions du Réel), ki je namenjen promociji kakovostnega avtorskega dokumentarnega filma, tudi prek VOD platforme DAFilms.com. Z nami bo izvršna direktorica projekta DocAlliance Diana Tabakov (Češka). Pogovoru po predstavitvi se bo pridružila Doris Bauer (Avstrija), direktorica festivala Vienna Shorts, ki se na Dunaju odvija že 18 let in se redno uvršča med najboljše evropske filmske festivale kratkega filma, ki prejemajo podporo Ustvarjalne Evrope – MEDIA. Vienna Shorts je tudi eden od partnerjev v novi mreži, ki se je prijavila na lanski prvi razpis Ustvarjalne Evrope za festivalske mreže. Gre za nadaljevanje aktualne diskusije o izmenjavi in povezovanju med festivali, tudi v luči sprememb podprograma Ustvarjalna Evropa – MEDIA, ki od letos posebej podpira mreženje festivalov.

Prost vstop. Število mest je omejeno, rezervacije sprejemamo na pro@isolacinema.org.

Dogodek je del ciklusa treh specializiranih strokovnih usposabljanj za strokovnjake s področja filma in AV sektorjev v okviru serije strokovnih usposabljanj “Onkraj kulturnega modela” (OKM). Serija usposabljanj zavoda Motovila je organizirana kot del dejavnosti Partnerske mreže Platforme Center za kreativnost. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

Aktivnosti konzorcija PRO KUS sofinancira Ministrstvo za javno upravo v okviru javnega razpisa za razvoj in profesionalizacijo NVO.

Info

Lokacija: Manziolijeva palača, Izola
Datum: 27/08/2020
Čas: 11:00
Program: Pro Otok
Program: sec9: Pro Otok

Prenos veščin – Kako do odmevnega filmskega projekta?

Usposabljanje prinaša izkušnje štirih uveljavljenih filmskih ustvarjalcev iz Slovenije in tujine, ki svoje filmske vizije uspešno realizirajo v mednarodno odmevne projekte. Dogodek je namenjen filmarjem na začetku kariere ali projekta, ki si želijo na podlagi izkušenj uspešnih slovenskih in tujih filmskih produkcij najti navdih za preboj.

Produkcija in distribucija avtorskega filma se v zadnjem desetletju pospešeno spreminjata zaradi novih potreb sodobnih filmskih projektov, ki običajno nastajajo v negotovih pogojih. Oblikujejo se inovativni pristopi k realizaciji filmov in doseganju občinstva. Končni cilj je uspešen filmski projekt, ki vzbudi navdušenje ne le domačih gledalcev, temveč tudi najrelevantnejših mednarodnih festivalov, ki v filmih z lokalno tematiko prepoznajo univerzalne teme.

Predstavljajo se: režiser Siniša Gačić (Slovenija), producent Miloš Pušić (Srbija), režiser Marko Đorđević (Srbija), režiser in producent Eloy Domínguez Serén (Španija). Dogodek bo moderiral Dragan von Petrović (Srbija).

Z gosti se bomo posvetili naslednjim temam:
– vodenje produkcije od zamisli do realizacije: kako se spopasti z negotovimi okoliščinami in preseči zavrnitve tradicionalnih financerjev?
– strategija za distribucijo filma: kako vzeti vajeti v svoje roke?
– občinstvo: kako zajadrati na valu navdušenja občinstva?
– uspeh: kakšen naj bi bil recept za uspeh filma ali kako razumeti, da ta ne obstaja?

Siniša Gačić, slovenski režiser in novinar, pronicljiv opazovalec usod posameznikov in družbenih skupin z roba. Njegov zadnji dokumentarni film, Hči Camorre (2019), je svetovno premiero doživel v tekmovalnem programu sarajevskega filmskega festivala, čemur je sledila uspešna distribucijska pot. Gačić je skupaj s scenaristko filma Anko Pirš na jugu Italije štiri leta spremljal Cristino Pinto, nekdanjo pripadnico Camorre, kar je od avtorjev zahtevalo prilagoditev neznanim okoliščinam in vsestransko iznajdljivost.

Producent Miloš Pušić in režiser Marko Đorđević, srbska filmarja, ustvarjalca celovečernega igranega filma Moj jutranji smeh (2019), ki je bil ustvarjen z lokalno ekipo, z minimalnimi sredstvi in veliko iznajdljivosti. Film je požel izjemno navdušenje občinstva, bil premierno prikazan na festivalu v Rotterdamu in si dosegel kultni status med srbskimi študenti režije. Film bo na sporedu programa festivala Kino Otok.

Režiser in producent Eloy Domínguez Serén, ki prihaja iz Španije, občasno živi na Švedskem in je ustvaril film v Zahodni Sahari. Življenjska iznajdljivost v kombinaciji s profesionalno samodisciplino in vizijo sta mu prinesli številne nagrade in uvrstitve na festivale, med drugim mednarodno premiero na svetovno najpomembnejšem festivalu dokumentarnega filma IDFA.

Njegovi filmi so bili večkrat predstavljeni na Kino Otoku, del letošnjega programa pa bo njegov zadnji celovečerni dokumentarec Hamada (2018).

Dogodek bo moderiral Dragan von Petrović, srbski filmski ustvarjalec, ki ima izkušnje s sodelovanjem z mednarodnimi filmskimi ekipami, s področjem financiranja filmov v regiji in s strategijami distribucije filmov po festivalih v Evropi ter svetu.

28. 8., 11.00–12.00
Študije primerov: Hamada, Moj jutranji smeh, Hči Camorre

V 20-minutnih sklopih bodo avtorji predstavili razvoj in posebnosti njihovih projektov. Marko Đorđević in Miloš Pušić bosta predstavila delo na igranem prvencu Moj jutranji smeh (Moj jutarnji smeh, Srbija, 2019), Eloy Domínguez Serén bo predstavil ustvarjanje dokumentarnega filma Hamada (Švedska, Norveška, Nemčija, 2018), Siniša Gačić pa dokumentarnega filma Hči Camorre (Slovenija,Italija, 2019).

Prost vstop. Število mest je omejeno, rezervacije sprejemamo na pro@isolacinema.org.

Filma Hamada in Moj jutranji smeh si bo mogoče ogledati v Art kinu Odeon v Izoli v četrtek, 27. 8. 2020.

28. 8., 12.15–14.00
Moderirana diskusija: Kako do odmevnega filmskega projekta?

Pogovor s Sinišo Gačićem, Markom Đorđevićem, Milošem Pušićem in Eloyem Domínguezom Serénom, v katerem bodo gostje razmišljali o pasteh in priložnostih ustvarjanja filmskih projektov v negotovih okoliščinah, bo vodil Dragan von Petrović.

Prost vstop. Število mest je omejeno, rezervacije sprejemamo na pro@isolacinema.org.

28. 8., 18.00
Večerne vezi

Delovno-družabna večerja filmskih profesionalcev z gosti dogodka.

Za imetnike PRO akreditacije in vabljene goste.

sobota, 29. 8., 10.00–13.00
Srečanja ena-na-ena

Individualni posveti z gosti dogodka. Vnaprejšnje prijave na pro@isolacinema.org.

Usposabljanje »Prenos veščin – kako do odmevnega filmskega projekta?« festivala Kino Otok je organizirano kot del dejavnosti partnerske mreže Platforme Center za kreativnost. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

Info

Lokacija: Manziolijeva palača, Izola
Datum: 28/08/2020
Čas: 11:00
Program: Pro Otok
Program: sec9: Pro Otok

Luís Azevedo: Umetnost video eseja

Luís Azevedo je portugalski videast z magisterijem iz filma. Redno ustvarja video eseje za Fandor, Little White Lies in MUBI; podpisal se je že pod šestdeset del. Skupaj s kogonado je leta 2017 prejel lažno nagrado Chrisa Markerja za zapuščino za najbolj markerjevski video leta. Prek svojega provokativnega, eksperimentalnega dela se Azevedo ukvarja z različnimi vidiki filmske umetnosti.

Predstavitev in projekcije

Luís Azevedo bo predstavil svoj izrazito raziskovalen in ustvarjalen pristop k video esejistiki, na ogled bodo tudi njegovi izbrani eseji.

V sodelovanju festivala Kino Otok in Društva slovenskih filmskih publicistov FIPRESCI.

Prost vstop. Število mest je omejeno, rezervacije sprejemamo na pro@isolacinema.org.

Info

Lokacija: Manziolijeva palača, Izola
Datum: 29/08/2020
Čas: 11:00
Program: Pro Otok
Program: sec9: Pro Otok