Kino Otok - Isola Cinema
FB - IG - TW - VI - YT

Začenja se 19. festival Kino Otok – Isola Cinema! Na sporedu: morje filmov

Nocoj v Izoli odpiramo 19. mednarodni filmski festival Kino Otok – Isola Cinema, ki bo obmorsko mestece do konca tedna spremenil v živahen vrtiljak srečanj s filmom in ob filmu! Obiskovalci bodo lahko na programu odkrivali udarne nove filme in tudi filmske klasike, se srečevali z avtorji filmov, se s programom za profesionalce poglabljali v zanimive podrobnosti filmskega ustvarjanja, prikazovanja in razmisleka o filmu, v galerijah in na koncertih raziskovali pestro kulturno-umetniško festivalsko dogajanje in se, ne nazadnje, družili v širokem in raznolikem, a vendarle blizkem krogu ljubiteljev filma, umetnosti in festivalske radoživosti. 

Otvoritveni film – s platna bo zvenelo barvito furlansko narečje
V Letnem kinu Arrigoni bomo nocoj ob 21. uri festival odprli z duhovitim in pristno intimnim portretom človeka, tesno povezanega s svojim okoljem. Film Gigi zakon (Alessandro Comodin, 2022), ki spremlja naslovnega junaka, karizmatičnega, predanega policaja v zaspanem podeželskem kraju v Furlaniji, in se izmuzljivo suče med dokumentarnim in fikcijo, med realnim in fantazijo, je na lanskem festivalu v Locarnu prejel posebno nagrado žirije.
Projekcijo bo uvedel naslovni junak filma Pier Luigi Mecchia, z video nagovorom pa tudi režiser in scenarist Alessandro Comodin.
Film bo na sporedu festivala še enkrat, v petek, 9. 6., ob 16. uri v Art kinu Odeon, ko bomo po projekciji podrobno spregovorili o filmu z asistentom režije Giuliem Squarcijem.
V primeru dežja se bodo vse letošnje projekcije Letnega kina Arrigoni preselile v Kulturni dom.

Video na plaži: Onkraj domačih prostorov
Video na plaži bo vsak večer ob 20.45 osvetlil platno pod zvezdnim nebom na Svetilniku. Gre za eklektične tematske programe, kjer lahko v istem sklopu gledamo neodvisen slovenski film in mednarodni hit leta, kar ponuja gledalcem globok vpogled v kratkometražno produkcijo.
V sredo bo na sporedu Videa na plaži tematski program z naslovom Onkraj domačih prostorov, ki ga bogatijo filmi, osredotočeni na tematiko dóma. Prost vstop!
V primeru dežja bodo projekcije Videa na plaži gostovale v Art kinu Odeon z začetkom ob 21.15.

Na Otoku tudi pester program za profesionalce
Kino Otok v Izolo pripelje tudi program za profesionalce z različnih filmskih področij in vse druge, ki jih zanima pot filma od ideje do platna in naprej. Prizorišče programov pod krovnim imenom PRO Otok je vse dni Manziolijeva palača.
Na sporedu PRO Otoka bo v četrtek delavnica s praktičnimi rešitvami za bolj trajnostno delovanje kulturnih organizacij v času podnebne krize, S konkretnimi koraki do trajnostnih kulturnih dogodkov, ki je nastala v sodelovanju z Motovilo, Centrom za spodbujanje sodelovanja v kulturnih in ustvarjalnih sektorjih, in Umanotero, Slovensko fundacijo za trajnostni razvoj. V petek pa bo potekalo strokovno srečanje Art kino mreže Slovenije (AKMS) z naslovom Sestavljanje in ustvarjanje kino programov, posvečeno tej pogosto spregledani veščini.
Obiskovalci festivala se lahko udeležijo za javnost odprtih in brezplačnih dogodkov Pro Otoka, ki niso zahtevali predhodne prijave:
V petek ob 15. uri okrogle mize Film kot lakmusov papir ali katalizator družbe? z mednarodnimi gosti festivala, ki bo tematizirala vprašanja, kot so: Kakšni sta družbena vloga in moč avtorskega filma v evropskem okolju danes? Ali je film lahko lakmusov papir pomembnih družbenih sprememb ali pa jih kot katalizator celo pospešuje? Dogodek bo potekal v angleščini.
V soboto ob 11. uri se bo zgodil Mojstrski tečaj Debore Vrizzi: Z umetniškim raziskovanjem do filmskega jezika. Debora Vrizzi je direktorica fotografije in video umetnica, ki svoja umetniška dela prikazuje v muzejih, galerijah ter na festivalih doma in po svetu. Projekti, pri katerih je sodelovala kot direktorica fotografije, so bili uvrščeni na filmske festivale v Cannesu, Torontu, Benetkah in Berlinu. Med najnovejšimi, pod katere se je podpisala v tej vlogi, je igrani celovečerec Mož brez krivde v režiji Ivana Gergoleta (2022), ki ga lahko uzrete tudi na letošnjem programu Kino Otoka. Dogodek bo potekal v angleščini.
V soboto ob 15. uri pa je na sporedu za javnost odprti del delavnice Kratka scena na Kino Otoku v obliki predstavitve in diskusije, kjer bo Viviana Carlet spregovorila o tem, da je lahko pri pisanju scenarija ali razvoju projekta kratkega filma v pomoč poznavanje trendov in aktualnih tem evropske filmske produkcije. Viviana Carlet je ustanoviteljica in direktorica Platforme Lago, ki vključuje Lago Film Fest, nagrado Rodolfa Sonege, filmski festival na Formenteri, festival dokumentarnega filma 30_____70 Doc Fest in filmsko rezidenco Lago.

Za podrobno spremljanje festivalskega programa vabljeni k ogledu urnika vseh filmskih predstav! Več podrobnosti o programu letošnjega PRO Otoka si preberite tukaj.