Kino Otok - Isola Cinema
FB - IG - TW - VI - YT

Vabilo pod zvezde: program Letnega kina Arrigoni in Videa na plaži

Tudi letos bo otoške poglede navdihnila svetloba s platen letnih kinov Arrigoni in Video na plaži. Festival bomo v sredo, 7. junija, svečano odprli v Letnem kinu Arrigoni z duhovitim in pristno intimnim portretom policaja v zaspanem podeželskem kraju v Furlaniji, Gigi zakon (Gigi la legge, Alessandro Comodin, 2022). Film, ki je na lanskem festivalu v Locarnu prejel posebno nagrado žirije, bo na odprtju predstavil naslovni protagonist filma, Pier Luigi Mecchia – Gigi.

V četrtek, 8. junija, bomo v Arrigoniju kot del retrospektivnega programa Fokus: Satyajit Ray, ki smo ga pripravili v sodelovanju s Slovensko kinoteko, prikazali veliko svetovno klasiko Velemesto (Mahanagar, Satyajit Ray, 1963), svetlogledo mojstrovino o vlogi ženske v sodobni indijski družbi.

V petek, 9. junija, bosta na platnu pod zvezdami zasijala dva filma. Najprej nepredvidljiv in vrtoglav film mladih srbskih avtorjev Ste videli to žensko? (Da li ste videli ovu ženu?, Dušan Zorić, Matija Gluščević, 2022), ko bo svojo drzno igralsko interpretacijo treh žensk z enakim imenom predstavila igralka Ksenija Marinković. V poznejših urah pa razburljiv in duhovit antiutopični znanstvenofantastični Fi 1.618 (Phi 1.618, 2022), prvi igrani film svetovno priznanega animatorja Theodorja Usheva, s projekcijo katerega se pridružujemo praznovanju 20. obletnice Mednarodnega festivala animiranega filma Animateka.

Tudi v soboto bomo pod zvezdami uživali v dveh filmih, najprej v nežno humornem Zbogom, Leonora (Leonora addio, 2022), ki, uokvirjen s poetiko in vsebinami literatovih del, razpira pustolovsko potovanje posmrtnega pepela velikega Luigija Pirandella iz Rima v rojstni kraj na Siciliji. Zatem pa v nenavadni vampirski dogodivščini Marinaleda (Louis Séguin, 2023), naturalističnem in hkrati pravljičnem filmu ceste, duhovitem poklonu upanju, ki umira zadnje in preživi najbolj nenavadna srečanja.

Video na plaži bo v letnem kinu pri Svetilniku gledalcem vsak festivalski večer od srede do nedelje ponudil izbran program kratkih filmov iz regije in vsega sveta, zvrstili se bodo osvežujoči in udarni programi: Onkraj domačih prostorovOnkraj delovnih urOnkraj bližine in razdaljeOnkraj nabranih misli in Onkraj dednih materialov.