Kino Otok - Isola Cinema
FB - IG - TW - VI - YT

Srečajmo se na 19. festivalu Kino Otok – Isola Cinema!

Mednarodni filmski festival Kino Otok – Isola Cinema intenzivno oblikuje svojo letošnjo – spet novo, a vendarle poznano – podobo, da bo med 7. in 11. junijem 2023 osvetlil filmska platna v Izoli in razigral prostore pod njimi. Prej in potem bo festivalsko dogajanje potekalo tudi v Ljubljani in na drugih satelitskih lokacijah. Pripravljamo številna programska sodelovanja z domačimi in tujimi partnerji, namenjena tako mlademu kot odraslemu občinstvu.

Ekipa mednarodnega filmskega festivala Kino Otok – Isola Cinema neutrudno potuje po filmskih pokrajinah in snuje program, ki bo pod filmskim nebom povezal obiskovalce letošnje festivalske izdaje. Na platna Izole in Ljubljane, pa tudi art kinodvoran Cerknice, Sežane, Idrije in Tolmina, bomo pripeljali navdihujoče filme, avtorje in druge filmske delavce ter jih s filmskimi navdušenci združili ob gledanju in razmisleku o(b) filmu, ki odseva svet okrog nas in življenje nasploh.

Že znana in nova programska sodelovanja z domačimi in tujimi partnerji

Intenzivno programsko in organizacijsko delo poteka tudi v sodelovanju s partnerskimi institucijami in festivali. S Slovensko kinoteko pripravljamo retrospektivni fokus na enega pristnih otoških avtorjev, indijskega mojstra Satyajita Raya. Z ljubljanskim mestnim kinom Kinodvor oblikujemo skupni program osupljivih sodobnih mojstric in mojstrov filma. S prijateljskim festivalom v Innsbrucku dogovarjamo program, ki bo v avstrijsko visokogorje in na slovensko obalo pripeljal udarni prvenec in njegove ustvarjalce.

Novo mednarodno programsko sodelovanje od začetka letošnjega leta poteka v okviru projekta Mladi selektorji za mlado občinstvo! Mreža evropskih filmskih festivalov, ki ga koordinira festival Kino Otok, podpira pa program EU Ustvarjalna Evropa, podprogram MEDIA. Gre za povezovanje na področju aktivnosti filmske vzgoje in razvoja mladega filmskega občinstva, in sicer z vključevanjem mladih v oblikovanje filmskih programov. Člani nove mreže so poleg festivala Kino Otok štirje tuji mednarodni festivali: Mednarodni festival kratkega filma v Vilni (Litva), Filmski festival Piccolo Grande Cinema (Milano, Italija), Filmski festival v Motovunu (Hrvaška), Mednarodni festival dokumentarnega filma Beldocs (Beograd, Srbija) in tri kulturne organizacije, ki delujejo na področju filmske vzgoje: A Bao A Qu (Barcelona), Meno Aviliys (Vilna) in Kijufi (Berlin).