Loading Events

« Vsi Dogodki

  • Ta event je minil.

Prenos veščin – Kako do odmevnega filmskega projekta?

28. avgusta, 2020 @ 11:00 - 29. avgusta, 2020 @ 13:00

Usposabljanje prinaša izkušnje štirih uveljavljenih filmskih ustvarjalcev iz Slovenije in tujine, ki svoje filmske vizije uspešno realizirajo v mednarodno odmevne projekte. Dogodek je namenjen filmarjem na začetku kariere ali projekta, ki si želijo na podlagi izkušenj uspešnih slovenskih in tujih filmskih produkcij najti navdih za preboj.

Produkcija in distribucija avtorskega filma se v zadnjem desetletju pospešeno spreminjata zaradi novih potreb sodobnih filmskih projektov, ki običajno nastajajo v negotovih pogojih. Oblikujejo se inovativni pristopi k realizaciji filmov in doseganju občinstva. Končni cilj je uspešen filmski projekt, ki vzbudi navdušenje ne le domačih gledalcev, temveč tudi najrelevantnejših mednarodnih festivalov, ki v filmih z lokalno tematiko prepoznajo univerzalne teme.

Predstavljajo se: režiser Siniša Gačić (Slovenija), producent Miloš Pušić (Srbija), režiser Marko Đorđević (Srbija), režiser in producent Eloy Domínguez Serén (Španija). Dogodek bo moderiral Dragan von Petrović (Srbija).

Z gosti se bomo posvetili naslednjim temam:

– vodenje produkcije od zamisli do realizacije: kako se spopasti z negotovimi okoliščinami in preseči zavrnitve tradicionalnih financerjev?

– strategija za distribucijo filma: kako vzeti vajeti v svoje roke?

– občinstvo: kako zajadrati na valu navdušenja občinstva?

– uspeh: kakšen naj bi bil recept za uspeh filma ali kako razumeti, da ta ne obstaja?

Siniša Gačić, slovenski režiser in novinar, pronicljiv opazovalec usod posameznikov in družbenih skupin z roba. Njegov zadnji dokumentarni film, Hči Camorre (2019), je svetovno premiero doživel v tekmovalnem programu sarajevskega filmskega festivala, čemur je sledila uspešna distribucijska pot. Gačić je skupaj s scenaristko filma Anko Pirš na jugu Italije štiri leta spremljal Cristino Pinto, nekdanjo pripadnico Camorre, kar je od avtorjev zahtevalo prilagoditev neznanim okoliščinam in vsestransko iznajdljivost.

Producent Miloš Pušić in režiser Marko Đorđević, srbska filmarja, ustvarjalca celovečernega igranega filma Moj jutranji smeh (2019), ki je bil ustvarjen z lokalno ekipo, z minimalnimi sredstvi in veliko iznajdljivosti. Film je požel izjemno navdušenje občinstva, bil premierno prikazan na festivalu v Rotterdamu in si dosegel kultni status med srbskimi študenti režije. Film bo na sporedu programa festivala Kino Otok.

Režiser in producent Eloy Domínguez Serén, ki prihaja iz Španije, občasno živi na Švedskem in je ustvaril film v Zahodni Sahari. Življenjska iznajdljivost v kombinaciji s profesionalno samodisciplino in vizijo sta mu prinesli številne nagrade in uvrstitve na festivale, med drugim mednarodno premiero na svetovno najpomembnejšem festivalu dokumentarnega filma IDFA.

Njegovi filmi so bili večkrat predstavljeni na Kino Otoku, del letošnjega programa pa bo njegov zadnji celovečerni dokumentarec Hamada (2018).

Dogodek bo moderiral Dragan von Petrović, srbski filmski ustvarjalec, ki ima izkušnje s sodelovanjem z mednarodnimi filmskimi ekipami, s področjem financiranja filmov v regiji in s strategijami distribucije filmov po festivalih v Evropi ter svetu.

 

28. 8., 11.00–12.00

Študije primerov: Hamada, Moj jutranji smeh, Hči Camorre

V 20-minutnih sklopih bodo avtorji predstavili razvoj in posebnosti njihovih projektov. Marko Đorđević in Miloš Pušić bosta predstavila delo na igranem prvencu Moj jutranji smeh (Moj jutarnji smeh, Srbija, 2019), Eloy Domínguez Serén bo predstavil ustvarjanje dokumentarnega filma Hamada (Švedska, Norveška, Nemčija, 2018), Siniša Gačić pa dokumentarnega filma Hči Camorre (Slovenija,Italija, 2019).

Prost vstop. Število mest je omejeno, rezervacije sprejemamo na pro@isolacinema.org.

Filma Hamada in Moj jutranji smeh si bo mogoče ogledati v Art kinu Odeon v Izoli v četrtek, 27. 8. 2020.

 

28. 8., 12.15–14.00

Moderirana diskusija: Kako do odmevnega filmskega projekta?

Pogovor s Sinišo Gačićem, Markom Đorđevićem, Milošem Pušićem in Eloyem Domínguezom Serénom, v katerem bodo gostje razmišljali o pasteh in priložnostih ustvarjanja filmskih projektov v negotovih okoliščinah, bo vodil Dragan von Petrović.

Prost vstop. Število mest je omejeno, rezervacije sprejemamo na pro@isolacinema.org.

 

28. 8., 18.00

Večerne vezi

Delovno-družabna večerja filmskih profesionalcev z gosti dogodka.

Za imetnike PRO akreditacije in vabljene goste.

 

sobota, 29. 8., 10.00–13.00

Srečanja ena-na-ena

Individualni posveti z gosti dogodka. Vnaprejšnje prijave na pro@isolacinema.org.

 

Usposabljanje »Prenos veščin – kako do odmevnega filmskega projekta?« festivala Kino Otok je organizirano kot del dejavnosti partnerske mreže Platforme Center za kreativnost. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

Podrobnosti

Začetek:
28. avgusta, 2020 @ 11:00
Konec:
29. avgusta, 2020 @ 13:00
Program:
Sekcija:

Lokacija

Manziolijeva palača, Izola
Manziolijev trg 5
6310 Izola, Slovenia
+ Google Map