Kino Otok - Isola Cinema
FB - IG - TW - VI - YT

Razstava plakatov kot morje spominov in zero waste kot zaveza za prihodnost

Kot ogrevanje pred junijskim festivalskim tednom v Izoli mednarodni filmski festival Kino Otok – Isola Cinema nadaljuje raziskovanje in praznovanje dvajsetletnice. Že 10. maja 2024 v sodelovanju z družbo TAM-TAM v ljubljanski plakatni galeriji Figovec odpiramo pregledno razstavo plakatov festivala od leta 2004 do danes. Od 22. maja bo v galeriji Kinodvora v Ljubljani na ogled razstava vizualnih spominov na dvajset let nepozabnih ekspedicij na najbolj filmski Otok domačega morja. Med 5. in 9. junijem pa bomo obiskovalce festivala v Izoli povabili v Kabinet čudes, na razstavo kinootoške memorabilije in sorodnih vragolij na festivalskih lokacijah v Izoli: v Kulturnem domu, Art kinu Odeon in mogoče še kje. Kaj pa naša skupna prihodnost? Že tretje leto kot prvi filmski festival v Sloveniji stopamo po poti zaveze zero waste, ki je del celostnega prizadevanja za zmanjšanje škodljivih vplivov našega delovanja na okolje.

Morje filmov, razstava plakatov festivala Kino Otok – Isola Cinema

petek, 10. maja, ob 18. uri, v sodelovanju z družbo TAM-TAM v plakatni galeriji Figovec v središču Ljubljane, ob Parku slovenske reformacije, odpiramo razstavo plakatov vseh dvajsetih izdaj festivala. Kino Otok se od leta 2004 dalje posveča razvijanju filmske kulture, a obenem z vsakoletno grafično podobo prispeva tudi k negovanju vizualne kulture v javnem prostoru.

Skozi leta so plakate festivala ustvarili različni oblikovalci vizualnih komunikacij, vseskozi jih zaznamuje uporaba ilustracije, raznolikih grafičnih elementov, a sorodnih filmskih, obmorskih in poletnih motivov. Šele lani je svoje mesto na plakatu Kino Otoka našla fotografija (morja), medtem ko praznična preobleka ob dvajsetletnici Kino Otoka prinaša kolaž v fotografski objektiv ujetih festivalskih trenutkov.

Avtorji  plakatov festivala so: Metka Dariš, Tomaž Perme (2004, 2005), Maja Rebov (20062013), Nina Vrhovec (20142021), Urška Alič (20222024).

V letih 2017 in 2018 sta plakata festivala, delo oblikovalke Nine Vrhovec (Multipraktik), prejela priznanje Brumen, medtem ko sta celostni podobi festivala v avtorstvu iste oblikovalke v letih 2019 in 2020 prejeli nagrado oziroma priznanje Brumen za odlično slovensko oblikovanje.

Umeščenost razstave dvajsetih let plakatov festivala Kino Otok v odprt mestni prostor pritiče pocestni naravi plakata kot osnovnega medija vizualnega komuniciranja. Na ogled bo vse do 6. junija.

20 let festivala: po poti filmskih spominov in prijateljstev z razstavama v Ljubljani in Izoli

V sredo, 22. maja, v galeriji ljubljanskega mestnega kina Kinodvor ob dvajsetletnici festivala Kino Otok, ki je že od vsega začetka doma tako v Izoli kot v Ljubljani, odpiramo razstavo kuriranega izbora vizualnih spominov na dvajset let nepozabnih ekspedicij na najbolj filmski Otok domačega morja. Razstava z naslovom Se vidimo na Otoku! bo na ogled do zaključka filmskega programa Otok v Ljubljani, ki bo na sporedu v Kinodvoru.

Med 5. in 9. junijem pa bomo obiskovalce festivala v Izoli povabili v Kabinet čudes, na razstavo kinootoške memorabilije in sorodnih vragolij na festivalskih lokacijah v Izoli: v Kulturnem domu, Art kinu Odeon in mogoče še kje. Na ogled bomo postavili fotografije, videe, zapiske, spominke in druge eksponate iz arhivov festivala in njegovih ustvarjalcev.

Kino Otok je prvi filmski festival na poti zero waste v Sloveniji

Kino Otok je leta 2022 kot prvi slovenski filmski festival stopil na pot zero waste. To seveda ne pomeni, da na festivalu ni odpadkov, a skupaj se trudimo, da jih je čim manj in da so ustrezno zbrani. Pri naših prizadevanjih nam pomagajo Ekologi brez meja, nacionalna zero waste organizacija, ki občine, organizatorje prireditev in turistične ponudnike usmerja na poti preprečevanja nastajanja odpadkov.

V povprečju vsak obiskovalec prireditev ustvari več kot 1 kg odpadkov na dan. Kino Otok je v prejšnjem letu obiskalo več kot pet tisoč posameznikov, kar bi po svetovnem povprečju pomenilo več kot 5 ton odpadkov samo na eni izvedbi. Lani nam je uspelo v pravilne zabojnike odložiti kar 98 % vseh odpadkov, vsak obiskovalec festivala pa je v povprečju ustvaril le 50 gramov odpadkov. Tudi letos bomo skupaj s partnerji in obiskovalci naredili korak naprej in poleg reciklaže poskrbeli še za preprečevanje nastajanja odpadkov.

Sprejetje zero waste zaveze je del celostnega prizadevanja festivala za zmanjšanje škodljivih vplivov našega delovanja na okolje, ki med drugim vključuje spodbujanje uporabe javnega prevoza in potovanj z vlakom namesto z letalom, nižje naklade festivalskih tiskovin, ponovno uporabo predmetov in opreme ter sodelovanje s partnerji, ki omogočajo ekološko in lokalno ponudbo.

Hvala, ker nam pomagate obveščati javnost!

Za več informacij pišite Ani Cerar na ana.cerar@isolacinema.org ali jo pokličite na 031 22 00 30. Toplo priporočamo, da nas za najbolj sveže informacije spremljate na spletu: kinootok.org, Facebook, Instagram.