Kino Otok - Isola Cinema
FB - IG - TW - VI - YT

Podmornica na Kino Otoku – program za vse generacije

Na mednarodnem festivalu Kino Otok – Isola Cinema verjamemo, da je film edinstvena umetnost, ki jo želimo mlajše in starejše generacije doživeti skupaj! Zato na Podmornico ne vabimo samo najmlajših, temveč tudi starše, none in nonote ter vse druge, z otroki ali brez njih – letošnji filmski izbor, ki bo med 7. in 11. junijem 2023 na ogled v izolskem Kulturnem domu in v Sončni dvorani JSKD, namreč z raznolikostjo in večplastnostjo nagovarja prav vse starosti.

Magična vez, ki ne pozna starosti

Letošnji izbor je posvečen izkušnji skupnega, medgeneracijskega gledanja in doživljanja filma, zato so vsi izbrani filmi primerni za skupinski obisk družinskih članov in prijateljev.

Program bo v četrtek, 8. 6., ob 17. uri odprl humoren butanski film  Lunana: jak v razredu (Pawo Choyning Dorji), v katerem se v butanski vasici Lunani na vrhu sveta, na meji s Tibetom, mladi učitelj največ nauči od svojih sedemletnih učencev.

V petek, 9. 6., ob 18. uri nam bo pasti sodobnega časa zelo neposredno prikazal dokumentarni festivalski hit Dekliška druščina, v katerem režiserka Susanne Regina Meures štiri leta spremlja preobrazbo berlinske 14-letnice v vplivnico in njene družine v podjetje.

V slovenski predpremieri norveškega filma Dancing Queen (Aurora Gossé) bomo v soboto, 10. 6., ob 10. uri spremljali Mino, ki se kljub plesnemu neznanju prijavi na plesno avdicijo in se povsem posveti novemu hobiju, zaradi česar se mora soočiti z (ne)sprejemanjem sebe. Za najmlajše se bo ob isti uri odvil sklop slovenskih kratkih animiranih filmov Magične živali.

V poetičnem dokumentarnem filmu Kiti, varuhi planeta (Jean-Albert Lièvre) bomo v nedeljo, 11. 6., ob 10. uri prek prepleta presunljivih posnetkov in sodobne glasbene spremljave odkrivali svet v globinah morja s perspektive največjih prebivalcev planeta.

Mladi filmski selektorji sooblikujejo festivalski program

Na 19. festivalu Kino Otok – Isola Cinema bosta filme predstavljali dve skupini mladih selektorjev, ki smo ju oblikovali v okviru novoustanovljene mreže evropskih filmskih festivalov Mladi selektorji za mlado filmsko občinstvo! ali na kratko Young4Film.

V soboto, 10. 6., bomo ob 16. uri predvajali Poletje, ko sem se naučila leteti, mednarodno najuspešnejši srbski družinski film zadnjega desetletja, o poletnih počitnicah 12-letne Sofije, pa tudi o zamolčanih čustvenih ranah, ki jih je za sabo pustila vojna v Jugoslaviji. Projekcija bo potekala v prisotnosti režiserja Radivoja Andrića in producenta filma Milana Stojanovića, z njima se bodo pogovarjali člani skupine mladih selektorjev med 12. in 14. letom starosti, učenci OŠ Elvire Vatovec Prade s podružnično šolo Sveti Anton.

Dijaki med 14. in 18. letom starosti pa  so na srečanjih v Slovenski kinoteki v Ljubljani izmed petih filmskih klasik za festival izbrali film Fårö dokument slovitega švedskega režiserja Ingmarja Bergmana, ki ga bodo v živo predstavili na projekciji v soboto, 10. 6., ob 19. uri. Dokumentarec je njegov naklonjen pogled na Fårö, odročen švedski otoček v Baltskem morju, presenetljivo političen portret prebivalcev otoka in tradicionalnega načina življenja, obsojenega na izginotje.

Mladi selektorji bodo vse dni gostje festivala v Izoli, kjer si bodo z mentorji ogledali izbrane filme iz različnih sekcij, se pogovarjali s filmskimi avtorji in spoznavali festivalsko delo. V sodelovanju z mednarodnim filmskim festivalom iz Trsta, Trieste Film Festival, se jim bodo pridružili tudi mladi iz Italije.

Aktivnosti mladih selektorjev so del evropskega projekta Mladi selektorji za mlado občinstvo! Mreža evropskih filmskih festivalov, ki ga koordinira festival Kino Otok – Isola Cinema, s podporo programa EU Ustvarjalna Evropa, podprogram MEDIA, in Ministrstva za javno upravo RS.

Filmska delavnica za družine in filmsko-kritiška delavnica za mlade; pa še razstava!

Na filmski delavnici Izola skozi naše oči bomo 8. in 9. junija, začetek ob 17.30, z uporabo metode mednarodnega filmsko-vzgojnega projekta Film v gibanju s kamero raziskovali zanimive kotičke Izole in svoje okolice. Namenjena je otrokom in tudi družinskim članom vseh starosti, vabilo k udeležbi velja tudi za starše, stare starše ali druge skrbnike. Posnetki se bodo kasneje predvajali v muzeju Izolana. Več informacij in prijava do 1. 6. na meri.viler@isolacinema.org.

Petdnevna filmsko-kritiška delavnica Društva za širjenje filmske kulture KINO! Ostrimo pogled na Otoku!, ki že tradicionalno gostuje na festivalu, pa je namenjena udeležencem od 16. leta starosti, ki bodo vsak dan gledali filme, o njih debatirali, nato pa spisali kratke refleksije. Več informacij in prijava do 31. 5. na ostrenje.pogleda@e-kino.si.

V Kulturnem domu bo na ogled del razstave, ki so jo ob stoletnici rojstva režiserja Franceta Štiglica (1919–1993) pripravili v Slovenski kinoteki. Postavitev osvetljuje življenje in delo enega najpomembnejših ustvarjalcev v zgodovini slovenskega filma, ki je z izrednim talentom za delo z otroki najmlajšim dodeljeval glavne vloge v svojih filmih.