Kino Otok - Isola Cinema
FB - IG - TW - VI - YT

PODMORNICA 2024

Tiho dekle / An Cailín Ciúin / The Quiet Girl 13+

Colm Bairéad, Irska, 2022, 95′, v irski gelščini in angleščini s slovenskimi podnapisi

Devetletna Cáit živi v kaotičnem domu z nosečo materjo, surovim očetom in glasnimi sorojenci. Stvari pa se spremenijo, ko jo starša čez poletje pošljeta k materini sestrični in njenemu možu. V ljubečem domu se deklica počasi razcveti, a sredi idilične lepote irskega podeželja se skriva boleča resnica … Tiho presunljiva, rahločutna pripoved o odraščanju, posneta v redko slišanem irskem jeziku.

Projekcijo bodo uvedli mladi selektorji z OŠ Elvire Vatovec Prade.

 

Dunja in princesa iz Alepa / Dounia et la princesse d’Alep / Dounia and the Princess of Aleppo 6+

Marya Zarif, André Kadi, Kanada, Francija, 2022, 72′, sinhronizirano

Živahna Dunja živi v zgodovinskem sirskem mestu Alep. Življenje je polno prijaznih sosedov, slikovitih pripovedk in živahne glasbe. Nekega večera možje v uniformah odpeljejo Dunjinega očeta. Ko se začne vojna, se babica in dedek z Dunjo odpravita iskat varnejši kraj. Čustveno in vizualno osupljivo popotovanje v Sirijo preplete resno temo z očarljivo mešanico pesmi, dišav in čarobnih moči, hkrati pa vzbuja upanje v moč solidarnosti državljanov sveta.

 

In kralj reče, kako fantastičen stroj / And the King Said, What a Fantastic Machine 13+

Axel Danielson, Maximilien Van Aertryck, Švedska, Danska, 2023, 88′, v nemščini, švedščini, angleščini, arabščini in francoščini s slovenskimi podnapisi

Filmska ustvarjalca si zastavita vprašanje, kako se je razvila naša nenadzorovana obsedenost s podobo in kako ta spreminja naše človeško doživljanje in vedenje. Vrtiljak podob, od camere obscure in bratov Lumière pa do YouTuba in sveta družabnih omrežij, ki so postala milijardna industrija, obrača pogled kamere nazaj v družbo. Film podrobno razišče medijsko kulturo in nam z izzivalno duhovitostjo zastavlja vprašanja o družbi in podobah, ki nas obdajajo.

 

Čarobna prijateljstva / Magical Friendships 3+

32′, brez dialogov

Koyaa: Presneta odeja / Koyaa – Creepy Blanket (Kolja Saksida, Slovenija, 2019), Franckina juha / La Soupe De Franzy / Franzy’s Soup-Kitchen (Ana Chubinidze, Francija, 2021), Živživalice: Tiranozaver / Animanimals: T-Rex (Julia Ocker, Nemčija, 2022), Sestri / Entre deux soeurs / To Be Sisters (Anne-Sophie Gousset, Clément Céard, Francija, 2022), Oprosti / Odpusť / Don´t Blow It Up (Alžbeta Mačáková Mišejková, Češka, 2022), Črnilo / Inkt / Ink (Erik Verkerk, Joost van den Bosch, Nizozemska, 2020)

Izbor šestih očarljivih, slogovno raznovrstnih kratkih animiranih zgodb o srčnih in nenavadnih prijateljstvih.

Delavnica optičnih igrač

Po projekciji se bomo na preprost in igriv način spoznavali z osnovami animiranega filma in njegovo zgodovino – izdelovali bomo optične igrače!

Vstop na projekcijo in delavnico je prost.

 

Michele Bernardi in njegov svet animacije

Michele Bernardi, eden najbolj uveljavljenih italijanskih ilustratorjev, ki je v preteklosti ilustriral tudi seriji Pimpa avtorja Francesca Tullia Altana in La Linea avtorja Osvalda Cavandolija, bo v prvem, odprtem delu delavnice predstavil izbor svojih animiranih filmov DjumaNon mi manca nienteDove dorme la luna di giornoGiraGiroGiraGi in drugih del, ki jih je soustvarjal. Ob projekcijah bo predstavil izviren animacijski material iz obdobja filmskega traku, snemalne knjige, folije in podobno.

Animirajmo z Michelejem Bernardijem 9+

Drugi del delavnice bo namenjen zaprti skupini prijavljenih udeležencev od 9. leta dalje, ki bodo skupaj izdelali kratko animacijo. Z uporabo folij in paus papirja bodo narisane podobe prenesli v animirane sekvence.

Prost vstop. Za drugi del obvezna prijava na meri.viler@isolacinema.org, število udeležencev omejeno.

 

Pot / Der Pfad / The Path 9+

Tobias Wiemann, Nemčija/Germany, 2022, 99′, v nemščini s slovenskimi podnapisi

Piše se leto 1940 in Rolf z očetom novinarjem in psom Adijem beži pred pregonom nacistov iz Nemčije v Francijo. Njun cilj je New York, kjer ju že predolgo čaka Rolfova mama. Na poti srečata svojega »tihotapca«, mlado pastirico Nurio. Ko očeta ujamejo, se Rolf in Nuria sama z Adijem podata na nevarno potovanje. Pustolovščina o pogumu in solidarnosti, ki je osvojila otroške in mladinske žirije na številnih svetovnih festivalih.

Projekcijo bodo uvedli mladi selektorji z OŠ Elvire Vatovec Prade.

 

Široko in Kraljestvo vetrov / Sirocco et le Royaume des courants d’air / Sirocco and the Kingdom of the Winds  6+

Benoît Chieux, Francija, Belgija, 2023, 75′, sinhronizirano

Animirana uspešnica studia Ghibli, epska sanjska pustolovščina za vso družino, ki gradi mostove med poezijo in filmom, vizualna poslastica, ki spominja na rumeno podmornico legendarnih Beatlov.

Ustvarjalna delavnica Dober veter! 

Muzej burje iz Trsta se poklanja najbolj vetrovnemu filmu na festivalu, srečata se burja in široko! Po projekciji filma bomo izdelovali preproste naprave: vetrnico, zmaja in avtomobilček na pihalni pogon. V sodelovanju s KD Muzej burje iz Trsta.

Prost vstop, število udeležencev je omejeno, rezervacije na: meri.viler@isolacinema.org.