Kino Otok - Isola Cinema
FB - IG - TW - VI - YT

PODMORNICA 2023

Magična vez, ki ne pozna starosti

Umetnosti ne moremo poučevati, temveč se moramo z njo srečevati, jo izkusiti in približati na različne načine. Ta misel teoretika filmske vzgoje Alaina Bergalaja nas vodi pri oblikovanju programa Podmornice na Otoku. Obenem verjamemo tudi, da je film edinstvena umetnost, ki jo želimo mlajše in starejše generacije doživeti skupaj! Zato na Podmornico ne vabimo samo najmlajših, temveč tudi starše, none in nonote in vse druge, z otroki ali brez njih – letošnji filmski izbor, ki bo med 8. in 11. junijem na ogled v izolskem Kulturnem domu in v Sončni dvorani JSKD namreč z raznolikostjo in večplastnostjo nagovarja prav vse starosti.

Filmi nas bodo popeljali v različne svetove: v butansko vasico Lunano na vrhu sveta, na meji s Tibetom, kjer se mladi učitelj največ nauči od svojih sedemletnih učencev. V poetičnem dokumentarnem filmu s presunljivi posnetki bomo odkrivali svet v globinah morja s perspektive kitov, varuhov sveta. Poletje, ko sem se naučila leteti je zgodba o poletnih počitnicah 12-letne Sofije, pa tudi o zamolčanih čustvenih ranah, ki jih je za sabo pustila vojna v Jugoslaviji. Sodobni čas nam najbolj neposredno prikaže dokumentarni film Dekliška druščina, v katerem režiserka štiri leta spremlja preobrazbo 14-letnice v vplivnico ter njene družine v podjetje. Dancing Queen predstavi 12-letno zgledno učenko Mino, ki se kljub plesnemu neznanju prijavi na plesno avdicijo in se povsem posvetu novemu hobiju, za kar plača visoko ceno …

Kaj vse še ponuja Podmornica, preverite spodaj. Pridružite se nam na krovu in naj nas poveže magična vez filma, ki prepleta različne prostore, čase in generacije.

Podmornica je program filmov in dejavnosti za otroke, mlade in družine na filmskem festivalu Kino Otok. Programske aktivnosti pa bodo kot spodbuda k izbiri kakovostnih vsebin za otroke zagotovo zanimive še vsaj za starše in skrbnike ter filmskovzgojne in pedagoške delavce.

URNIK

Četrtek, 8. 6.
17.00, Kulturni dom Izola: Lunana: jak v razredu 8+ (Pawo Choyning Dorji, Butan, 2019, 109′)

Mlad učitelj živi z babico v prestolnici Butana in sanja o selitvi v Avstralijo, da bi tam zaslovel kot pevec. Toda namesto tega mora opraviti enoletno pripravništvo na šoli v Lunani, odročni himalajski vasi brez elektrike in z le 56 prebivalci. Iskanje sreče se sredi čudovite pokrajine razvije v humorno potovanje v srce tistega, kar je v življenju najpomembnejše.

17.30, Sončna dvorana JSKD Izola: filmska delavnica: odpade

Petek, 9. 6.
17.30, Sončna dvorana JSKD Izola: filmska delavnica: odpade
18.00: Kulturni dom Izola: Dekliška druščina 9+ (Susanne Regina Meures, Švica, 2022, 98′)

Štirinajstletnica Leonie je uspešna influencerka, ki jo podjetja zasipajo s promocijskimi izdelki. Film, ki je postal pravi festivalski hit, več let spremlja njen izjemni vpliv na množico sledilk in vlogo njenih staršev, ki vidita v hčerkinih spletnih aktivnostih poslovni potencial. Vendar ima življenje, ki ga diktirajo znamke in pritisk po ustvarjanju vsebin, visoko ceno.

Sobota, 10. 6.
10.00, Kulturni dom Izola: Dancing Queen 9+ (Aurora Gossé, Norveška, 2023, 92′)

Dvanajstletna Mina se zaljubi v novega frajerja na šoli, slavnega hiphop plesalca. Prijavi se na plesno avdicijo – kljub temu, da ne zna plesati. Ko je izbrana, se začnejo razkrivati plasti njene negotovosti in želja na tanki meji med prilagajanjem drugim in sprejemanjem sebe. Ganljiv plesni film o sledenju svojim sanjam.

10.00: Sončna dvorana JSKD Izola: Magične živali 4+

Kratki animirani filmi slovenskih avtorjev o malih živalskih radovednežih, ki odkrivajo skrivnosti velikega sveta.

Pikapolonica hoče odrasti / Little Ladybird Wants to Grow Up (Miha Knific, Slovenija, 2012, 12′)

Mala pikapolonica se odloči odrasti. A kako naj to stori? Z varnega domačega travnika se odpravi v neznano, kjer srečuje mnoge žuželke. Naposled ji pot prekriža nenavaden kotaleči se kamen, ki ji razkrije skrivnost o sreči.

Spacapufi: Žiže (Jaka Ivanc, Slovenija, 2021, 11′)

Spacapufi se najraje nažirajo s slastnimi žižami in nekega dne ugotovijo, da so obrali prav vsa drevesa. Skozi temačni gozd se odpravijo iskat nov zalogaj. Na poti se spoprijateljijo s strašljivim Pajkom in ta jih popelje do bujnega žižjega vrta, kjer nehote dobijo pomembno lekcijo.

Mišja hiša (Timon Leder, Slovenija, 2022, 8′)

Mišek se ujame v star kolut sira. Medtem ko se z njim po kraljevsko masti, ga zunaj čaka njegov koščeni mišji prijatelj. Toda z vsakim ugrizom se sredica manjša, skorja pa bliža. Zunaj pa že čaka tudi – mačka.

16.00: Kulturni dom Izola: Poletje, ko sem se naučila leteti 9+ (Radivoje Andrić, Srbija, Bolgarija, Slovaška, Hrvaška, 2022, 87′)

Dvanajstletna Beograjčanka Sofija mora z nadležno babico prvič odpotovati na poletne počitnice k babičini sestri na Hvar. Medtem ko tam prešteva svoje težave, obupuje nad slabim internetnim signalom in sanjari o prvem poljubu, začne opažati babičino nenavadno skrivnostno vedenje. Poletna dogodivščina, ki poveže generacije.

Projekcija v prisotnosti režiserja Radivoja Andrića in producenta filma Milana Stojanovića. Z njima se bodo pogovarjali tudi člani skupine mladih selektorjev med 12. in 14. letom starosti, učenci OŠ Elvire Vatovec Prade s podružnično šolo Sveti Anton, ki se srečujejo v sklopu mednarodnega projekta Mladi selektorji za mlado občinstvo! Mreža evropskih filmskih festivalov.

19.00: Kulturni dom Izola: Fårö dokument 14+ (Ingmar Bergman, Švedska, 1970, 58′)

Bergmanov prvi celovečerni dokumentarec je naklonjen pogled na njegov ljubljeni Fårö, odročen švedski otoček v Baltskem morju, poln nasprotij, kjer si je režiser ustvaril dom in kjer je posnel nekaj najznamenitejših filmov. Neposreden in presenetljivo političen portret prebivalcev otoka in tradicionalnega načina življenja, obsojenega na izginotje.

Film je za letošnji program festivala Kino Otok v sklopu mednarodnega projekta Mladi selektorji za mlado občinstvo! Mreža evropskih filmskih festivalov in v sodelovanju s Slovensko kinoteko izbrala skupina mladih selektorjev iz Slovenije med 14. in 18. letom starosti, ki bodo pripravili kratek uvod v projekcijo.

Nedelja, 11. 6.
10.00: Kulturni dom Izola: Kiti, varuhi planeta 7+ (Jean-Albert Lièvre, Francija, 2022, 82′)

Kit grbavec nasede na odročni obali. Medtem ko ga skupina ljudi rešuje, potujemo v svet teh izjemnih vladarjev oceanov s človeku nedoumljivimi sposobnostmi komunikacije ter kompleksnim družbenim življenjem. Vizualno-glasbeni poklon ravnovesju življenja na tem planetu je posnet po knjižni uspešnici Whale Nation britanskega pesnika in aktivista Heathcota Williamsa.