Kino Otok - Isola Cinema
FB - IG - TW - VI - YT

Otok v Ljubljani: jesenske projekcije v Kinoteki in Kinodvoru

Poletno dogajanje filmskega festivala Kino Otok – Isola Cinema je le še topel spomin, a filmi festivala venomer predmet vročih debat. Če ste festival ali katerega izmed festivalskih filmov zamudili, vas toplo vabimo v kino, saj bo Otok v Ljubljani v septembru in oktobru osvetlil platni Slovenske kinoteke in mestnega kina Kinodvor. Razgiban program petih jesenskih kinootoških projekcij začenjamo ta četrtek, 7. septembra v Slovenski kinoteki, zaključujemo pa 8. oktobra v Kinodvoru.

Dva rezka filmska pogleda na civilizacijo v Slovenski kinoteki

S Slovensko kinoteko, koproducentom festivala, programsko in organizacijsko sodelujemo že od ranih začetkov festivala. Letos smo tako v sodelovanju s Kinoteko na spored Kino Otoka pripeljali retrospektivni fokus filmov velikana filmske zgodovine, Satyajita Raya.

Ta četrtek, 7. septembra, ob 21. uri pa vabimo v Kinoteko na neponovljivo doživetje s sodobno ekstravaganco Marinaleda (Francija, 2023), film mladega francoskega filmarja, režiserja in kritika Louisa Séguina. V filmu prijatelja vampirja štopata v andaluzijsko vas Marinaledo, ki slovi kot uspešna komunistična utopija, saj po stoletjih življenja v družbi sebičnih posameznikov hrepenita po prijaznejšem svetu. Naturalističen in hkrati pravljičen film ceste je duhovit poklon upanju, ki umira zadnje in preživi najbolj nenavadna srečanja.

V četrtek, 28. septembra, ob 17. uri pa bomo v sodelovanju s Festivalom migrantskega filma na kinotečno platno pripeljali dokumentaristično mojstrovino Mračna noč – Divji listi (goreči, zagrizeni) (Nuit obscure – Feuillets sauvages (Les brûlants, les obstinés), Francija/Švica, 2022), pod platno pa avtorja filma Sylvaina Georga. Projekciji osupljivega dokumentarca bo sledil izčrpen pogovor s prodornim dokumentaristom, čigar filmi z izjemnim filmskim jezikom in pretresljivo od blizu praviloma obravnavajo krhke življenjske razmere priseljencev. Tokratno precizno delo je posnel v Melilli v Maroku, kamor se stekajo poti priseljencev z različnih koncev sveta.

Ženske junakinje resničnosti in filma v Kinodvoru

S programskim partnerjem festivala Kinodvorom na ljubljansko mestno platno vsako leto pripeljemo izbran program za filmske sladokusce.

V ponedeljek, 25. septembra, ob 19. uri bo v Kinodvoru na ogled Zavojček ljubezni (A Little Love Package, Gastón Solnicki, Avstrija/Argentina, 2022). Film, ki se z malo zgodbe, a veliko čarobne atmosfere skoraj senzorično pokloni prostorom življenja (v avstrijski prestolnici in onkraj meja tega sodobnega cesarstva čutil) in predmetom ter ljudem, ki jih naseljujejo.

V ponedeljek, 2. oktobra, ob 19. uri pa bo na sporedu Kinodvora dokumentarec Geografije samote (Geographies of Solitude, Jacquelyn Mills, Kanada, 2022), osupljiv poklon naravi, eksperimentu v umetnosti in znanosti in, ne nazadnje, srečanju med filmsko ustvarjalko in znanstvenico, iz katerega je film nastal.

Na Zajtrk pri Kinodvoru pa gledalce v nedeljo, 8. oktobra, ob 11. uri v sodelovanju z Mednarodnim festivalom sodobnih umetnosti Mesto žensk vabimo na projekcijo filma Vrata sanj (Darvazeye royaha, Negin Ahmadi, Iran, Francija, Norveška, 2023), v katerem se mlada iranska filmarka poda v vojno cono Rožave, da bi raziskala, kaj vse pomeni biti ženska. S kamero se odloči poiskati odgovore med kurdskimi borkami, ki utelešajo nasilovitejši sodobni mit ženske moči in svobode. Osebna raziskava v viharju brutalnih spopadov se razvije v intimno skico ženske v prvi osebi.

Toplo vabljeni, se vidimo na jesenskem Otoku v Ljubljani!