Kino Otok - Isola Cinema
FB - IG - TW - VI - YT

Otok v Ljubljani – izbran kinootoški filmski program od 30. maja dalje!

Osrednje prizorišče Kino Otoka je nedvomno enkratna obmorska Izola, a Otočani želimo, da praznovanje filma okusijo tudi tisti, ki v Izolo ne pridejo, ali tisti, ki hočejo izolsko izkušnjo podaljšati in poglobiti.

‘Fokus: Satyajit Ray’ in ‘4 leta v 10 minutah’ v Slovenski kinoteki

Slovenska kinoteka je že od vsega začetka koproducent in pomemben programski partner festivala Kino Otok. Tudi letos bomo v dvorano Kinoteke skupaj pripeljali retrospektivni program, iz katerega bo en film na sporedu tudi v Izoli.

30. maja ob 20. uri bo v Slovenski kinoteki prva festivalska projekcija, film Junak (Nayak; Satyajit Ray, Indija, 1966), s katerim bomo odprli retrospektivni program Fokus: Satyajit Ray, ki bo v Kinoteki na ogled vse do 10. junija. Satyjit Ray, indijski režiser, scenarist, skladatelj, tudi pisatelj, ilustrator in slikar, je eno največjih imen svetovne zgodovine filma. V svojem s humanizmom prežetim odnosom do filmskega ustvarjanja je vselej poudarjal pomembnost vsebine pred formo. V plodoviti karieri je Ray posnel skoraj štirideset filmov, v pričujočem fokusu pa si bomo ogledali šest njegovih filmov iz šestdesetih in sedemdesetih let prejšnjega stoletja – nekaj znamenitih in nekaj manj znanih klasik.

Otvoritveni film Junak raziskuje fizično, mentalno in čustveno popotovanje filmskega zvezdnika in pri tem ne pozabi na njegove oboževalce. Graciozno gibajoč se med sedanjostjo, začinjeno z raznolikimi zgodbami potnikov, sanjskimi prizori in skesanimi prizori preteklosti, nam ponudi nežen in pronicljiv razmislek o umetnosti, slavi in obžalovanju.

Večer kasneje, 31. maja ob 19. uri pa bo v Kinoteki na ogled osupljiv dokumentarni film 4 leta v 10 minutah (4 godine u 10 minuta; Mladen Kovačević, Srbija, 2018), ki video material, ki ga je posnel prvi Srb, ki je osvojil Mount Everest, prepleta z zagonetnimi odlomki iz njegovega dnevnika. Posnetki iz nekega drugega časa, enigmatični protagonisti in suspenza polna soočanja z mejami človeških zmožnosti razprejo napeto in hkrati melanholično pustolovščino ter dokumentarno meditacijo o potovanju do večne slave in nazaj v banalnost vsakdanjika. Kovačevićev zadnji film Še ena pomlad (Još jedno proleće; Srbija, Katar, 2022), o epidemiji črnih koz leta 1972 v Jugoslaviji, bo na sporedu festivala v Izoli.

Razgled po sodobni filmski krajini v Kinodvoru

Sodelovanje festivala Kino Otok s partnerjem Kinodvorom je vselej programsko plodovito, saj v Izolo in Ljubljano pripeljemo odmevne sodobne produkcije, pogosto tudi filme, ki s festivalom začnejo svojo distribucijsko pot po slovenskih art kinematografih.

31. maja ob 20.30 bomo v Kinodvoru gledali Zbogom, Leonora (Leonora addio; Paolo Taviani, Italija, 2022), ki nežno humorno opiše pustolovsko potovanje posmrtnega pepela Luigija Pirandella iz Rima v rojstni kraj na Siciliji. Film je nostalgičen poklon velikega italijanskega filmarja Paola Tavianija ljudem in življenju v času Pirandellove smrti, uokvirjen s poetiko in vsebinami njegovih del.

4. junija ob 11. uri bomo na Zajtrku pri Kinodvoru prikazali ukrajinski film Luksemburg, Luksemburg (Luxembourg, Luxembourg; Antonio Lukich, 2022) o bratih, ki izvesta, da oče, ki ju je v otroštvu zapustil, umira, zato se v starem očetovem avtomobilu podata na popotovanje v Luksemburg. Film je dinamično, nežno in duhovito sporočilo iskrene hvaležnosti ljudem, ki so nas vzgojili. Film smo na festival pripeljali v sodelovanju z Mednarodnim filmskim festivalom v Innsbrucku.

6. junija ob 20.30 bomo v Kinodvoru gledalcem predstavili poetičen, otožno humoren in neskončno topel film Vera (Tizza Covi, Rainer Frimmel, Avstrija, 2022). Preplet dokumentarnega in fikcije spremlja Vero Gemma, ki naveličana površinskega življenja in odnosov pluje po vsakdanjiku rimske visoke družbe in nočnega življenja. Film preko na videz povsem vsakdanjih stanj in dogodkov odstira pereča življenjska vprašanja o lepoti, staranju, pristnih odnosih, družini …

10. junija ob 16. uri bo v okviru programa za otroke in mlade Kinobalon na sporedu Dekliška druščina (Girl Gang; Susanne Regina Meures, Švica, 2022), dokumentarec o štirinajstletnici Leonie, uspešni influencerki. Film, pravi festivalski hit, več let spremlja njen izjemni vpliv na množico sledilk in vlogo njenih staršev, ki vidita v hčerkinih spletnih aktivnostih poslovni potencial. Na projekciji se bomo pogovarjali z avtorico filma Susanne Regino Meures, ki bo tudi gostja festivala v Izoli.