Ob zaključku festivalskega dogajanja v Izoli: Kino Otoka še ni konec

V nedeljo smo sklenili osrednji del 17. mednarodnega filmskega festivala Kino Otok – Isola Cinema, ko so v Izoli pod festivalskimi platni poglede med seboj izmenjali številni obiskovalci festivala: gledalci, avtorji, zaljubljenci v film in festivalski vrvež. A festivalskega dogajanja še ni konec – oktobra bomo gledali retrospektivo filmov Marca Reche in zgodil se bo bogat program za profesionalce.

Kultura je pomembno gonilo radovednosti, vitalnosti in združevanja
17. izdaja Kino Otoka je pokazala, da so ustvarjalci in gledalci avtorskega filma kljub za umetnost in kulturo izjemno zahtevnim časom v dobri formi. Tudi letos se je v petih festivalskih dneh v Izoli oblikovala edinstvena živahna skupnost, okoli filmskega in spremljevalnega programa smo se povezali s filmarji in drugimi ustvarjalci ter obiskovalci od blizu in daleč. Pod kinootoškim soncem smo nabrali svežo energijo in zagon, ki bosta z nami vse do naslednje festivalske izdaje v juniju 2022.

Na festivalu smo gostili 17 filmskih ustvarjalcev celovečernih filmov, 32 članov ustvarjalnih ekip kratkih filmov, med njimi 18 režiserjev, 23 predstavnikov drugih festivalov in številne zunanje soustvarjalce festivala. Skupno je festival tako obiskalo okoli 130 gostov. V času festivala se je v Izoli odvrtelo 34 celovečernih in 97 kratkih filmov, na satelitskih festivalskih lokacijah v Tolminu, Idriji, Sežani in Ljubljani pa se je zgodilo še dodatnih 11 filmskih projekcij.

Obisk je glede na aktualne omejitve pri izvajanju javnih kulturnih prireditev – treba je izpolnjevati pogoj PCT in nositi zaščitno masko – vsekakor presegel pričakovanja. Še posebej dobro so bile obiskane vse projekcije in dogodki na prostem, saj smo z dogajanjem ob koncu avgusta še ujeli rep izolskega poletja. V Letnem kinu Arrigoni je bilo več dogodkov razprodanih. Prav tako so se obiskovalci radi udeležili vseh tistih projekcij, ki so jih spremljali pogovori s filmskimi ustvarjalci.

Zaključek ne pomeni konca
12. oktobra v sodelovanju s Slovensko kinoteko začenjamo retrospektivo katalonskega avtorja Marca Reche, v kateri si bomo ogledali vseh osem celovečercev avtorja, dva programa kratkih filmov in filmski omnibus. Retrospektivo bomo v družbi avtorja odprli 11. oktobra v Kinodvoru. Rechovega opusa ne polnijo presenečenja, a je hkrati povsem nepredvidljiv. Filme povezujejo številne prvine, osrednja se zdi avtorjevo iskanje in izražanje iskanja tihe resnice, ki tiči v človeku, skupnosti in življenjskem okolju. Še kako prisotna je v vsem Rechovem opusu narava, okolje, ki ni odgovor na naša vprašanja, temveč vprašanja spodbuja in s tem odpira prostor za iskanje resnice.

Med 6. in 8. oktobrom v sodelovanju s Centrom za kreativnost v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani organiziramo PRO OTOK, program za filmske profesionalce in vse, ki jih zanima pot filma od ideje do platna in naprej. Letos bodo na programu dvodnevno usposabljanje na temo razvoja, produkcije in distribucije serij, javna diskusija o filmskih festivalih v Sloveniji in seminar o zelenem dogovoru za film.

Prijazno vabljeni na Otok!