Kino Otok - Isola Cinema
FB - IG - TW - VI - YT

Lokacije in program 19. festivala Kino Otok v Izoli in drugje

Mednarodni filmski festival Kino Otok – Isola Cinema bo z 19. izdajo ponovno pozdravil poletje, v Izoli se bo med 7. in 11. junijem 2023 odvila glavnina festivalskega dogajanja. V maju in juniju bodo kinootoške projekcije ter srečanja s filmskimi ustvarjalci potekali tudi v Slovenski kinoteki in Kinodvoru v Ljubljani ter v art kinematografih v Cerknici, Idriji, Sežani in Tolminu. Festival ostaja netekmovalen, pristno posvečen avtorskemu filmu in razvoju filmske kulture. Prikazali bomo več kot 100 celovečernih in kratkih filmov, številne projekcije bodo potekale ob prisotnosti filmskih ustvarjalcev. V Izolo in v druge festivalske kraje bomo pripeljali svež izbor kakovostnega avtorskega filma, filmskih pogovorov in prepoznavnih domačih ter tujih gostov.

Lokacije in program 19. festivala Kino Otok v Izoli in drugje

Program festivala sestavljajo raznolike lokacije in vsebine. V Izoli pripravljamo vznemirljiv filmski program pod zvezdami v Letnem kinu Arrigoni in v zavetju Art kina Odeon ter Kulturnega doma. Izbor kratkih filmov vzhajajočih avtorjev bo na ogled v sproščenem vzdušju Videa na plaži v parku Svetilnik. Podmornica na Kino Otoku bo s programom filmov in dejavnosti za otroke, mlade in družine zasidrana v Kulturnem domu, a na površje priplavala tudi na drugih festivalskih lokacijah v Izoli. PRO OTOK, program za filmske profesionalce in vse druge, ki jih zanima pot filma od ideje do platna, bo potekal v Manziolijevi palači. Nenazadnje kot del festivalskega programa tudi letos napovedujemo festivalski utrip na izolskih ulicah in v izolskih galerijah in muzejih ter večerni glasbeni program Noči luči na plaži Svetilnik, ki ga pripravljamo v sodelovanju s Klubom izolskih dijakov in študentov.

Ker je lahko vsako mesto Otok, Kino Otok, bomo izbor filmskega programa letošnjega festivala v maju in juniju sodelovanju s partnerji prikazali tudi v Ljubljani (Slovenska kinoteka, Kinodvor), Cerknici, Idriji, Sežani in Tolminu (art kinematografi, člani Art kino mreže Slovenije).

Poudarki iz filmskega programa 19. festivala Kino Otok

Festival Kino Otok je že leta 2012 načrtno opustil tekmovanje med filmi, tako na festivalu ni tekmovalnega programa in na njem ne podeljujemo nagrad. Kot alternativo ustvarjamo prostor prikazovanja in posredovanja filmske umetnosti, v katerem velja enakopravnost raznolikih avtorskih izrazov, razmišljanj in gledišč.

V sekciji Signali predstavljamo filme in avtorje samosvojih filmskih izrazov, ki prek izvirnih filmskih jezikov in angažiranih vsebin pogosto rušijo in presegajo konvencije. V to sekcijo uvrščamo tako dela uveljavljenih mojstrov kot tudi prvence ali filme, ki napovedujejo nove valove v regionalnih kinematografijah. Letos bomo v tej sekciji gledali sveže filme uveljavljenih mojstrov (Ali Abbasi, Pietro Marcelo) in vznemirljive prvence, kakor sta nemudni kult, ki je osvežil srbsko filmsko pokrajino, Ste videli to žensko? (Dušan Zorić, Matija Gluščević), in finska miniatura suhega humorja, Natura (Matti Harju).

V sekciji Evropa 2.0, ki smo jo uvedli kot obeležje Evropskega leta kulturne dediščine, kot filmski dvojček predstavimo evropska filma, film iz zgodovine in sodoben film, ki se tematsko ali oblikovno povezujeta. Letos bo filmski dvojček postavljal vprašanja o rasizmu v zahodnem svetu in njegovi sodobni reviziji: prikazali bomo nemi kratki film Georgesa Mélièsa iz leta 1902, Pustolovščine Robinsona Crusoeja, in ga postavili ob bok belgijskemu filmu Življenje in čudne presenetljive pustolovščine Robinsona Crusoeja … (Benjamin Deboosere, 2023), ki ni le sodobna adaptacija romana, temveč razmislek o mitu belega rešitelja neciviliziranih, ki ga je znameniti roman sooblikoval.

Sekcija Silvanov zaliv je posvečena pokojnemu Silvanu Furlanu, enemu najpomembnejših akterjev zgodovine slovenskega filma. Prinaša retrospektivo izbranega avtorja, ki jo pripravimo v sodelovanju s Slovensko kinoteko. Letos bo to Satyajit Ray, veliki indijski avtor in eno največjih imen zgodovine svetovnega filma, in program filmov, ki jih je veliki mojster posnel v Kolkati.

Video na plaži je edina kinootoška sekcija z javnim pozivom vzhajajočim avtorjem in Slovenije, regije in širše, da z občinstvom Kino Otoka delijo svoje kratke filme. Projekcije izbora svežih udarnih kratkometražcev potekajo vse festivalske večere in so tematsko obarvane.

Filmski program sekcije Podmornica na Otoku je namenjen otrokom, mladim, družinam in šolskim skupinam. Del programa so filmske projekcije po izboru mladih filmskih selektorjev iz osrednje Slovenije in slovenske Istre, ki bodo izbrane filme na festivalu tudi v živo predstavili občinstvu.