Kino Otok - Isola Cinema
FB - IG - TW - VI - YT

Dvajsetletnica! Napovedujemo jubilejni filmski festival Kino Otok – Isola Cinema

Okrogla obletnica je priložnost za pogled nazaj in obenem navdih za prihodnost.  Mednarodni filmski festival Kino Otok – Isola Cinema bo med 5. in 9. junijem 2024 v Izoli obeležil dvajset let širjenja filmske kulture, prej in potem se bo odvijal tudi v Ljubljani in na drugih satelitskih lokacijah. S svežo podobo, v kateri nostalgija sreča sodobnost, bo prinesel filmska doživetja in obfilmska druženja za mlado ter odraslo občinstvo. Za zgodnje ogrevanje bo Otok v Ljubljani že v ponedeljek, 12. februarja, v Kinodvor pripeljal prvo filmsko projekcijo. V nizkem štartu pa so tudi dijaki, ki so kot mladi selektorji v Slovenski kinoteki pravkar izbrali film, ki ga bodo predstavili junija v Izoli.

Otok v Ljubljani v Kinodvoru: klasika egipčanskega režiserja Tewfika Saleha

V ponedeljek, 12. februarja, ob 18.30 se bo v Kinodvoru že odvrtela prva kinootoška projekcija letošnjega leta, klasika pomembnega egipčanskega režiserja Tewfika Saleha, Možje na soncu (Al-makhdu’un, Sirija, 1972, 107′), ki temelji na romanu palestinskega pisatelja Ghassana Kanafanija. Boleče aktualni film pripoveduje o treh Palestincih treh generacij, ki hočejo prebegniti v Kuvajt, vsak zaradi drugačnih osebnih okoliščin, vsi zaradi nevzdržnosti bivanja na domačih tleh in želje po boljšem življenju (zgolj osnovni ravni človeka vrednega obstoja). Realizem filma, poetično postrežen v svojstvenih filmičnih stihih in kiticah, izjemno neposredno predstavi telesno, čustveno in duhovno izkušnjo protagonistov, hkrati pa preraste v alegorijo mnogoplastne stiske palestinske eksistence.

Otok v Ljubljani bo tudi sicer letos na platni Slovenske kinoteke in Kinodvora pripeljal zavidljiv kos programa festivala Kino Otok, festivalske filme in njihove avtorje, program pa bo spet bogatila tudi retrospektiva iz zgodovine filma. Oktobra bomo lahko gledali filme izjemne avtorice Kire Muratove, aktivne v Sovjetski zvezi in neodvisni Ukrajini, katere dela so prepojena z nekonvencionalno, neustrašno, tudi nesentimentalno kritiko moralno opustošenih družb, v katerih so dejanja posameznikov pogosto odrezana od skupnosti – in kakršnega koli racionalizma.

V Slovenski kinoteki mladi selektorji že izbrali film za letošnji Kino Otok

V januarju so se v Slovenski kinoteki srečevali dijaki, ki kot že četrta generacija Mladih selektorjev soustvarjajo festivalski filmski program. Na velikem platnu so poglobljeno gledali šest tujih in slovenskih arhivskih filmov, v pogovorih delili kritične razmisleke in nato izbrali enega, ki ga želijo junija prikazati festivalskemu občinstvu. Izbran je na beneškem festivalu nagrajeni film Kruh in mleko (2001) Jana Cvitkoviča, o katerem režiser pravi, da je ”… film o ljudeh, ki živijo med peklom in nebesi. O ljudeh, ki jih vsi poznamo.” Mladi selektorji bodo o filmu pisali za festivalski katalog in ustvarjali vizualne vsebine, ki bodo razkrile, zakaj je prav ta izbor pomemben za sodobne slovenske in mednarodne gledalce. Jan Cvitkovič, tudi eden od ustanoviteljev festivala Kino Otok, bo skupaj z mladimi prisoten na projekciji filma.

Medtem ko pripravljamo dvajsetletnice Kino Otoka, se spominjamo zadnjega praznovanja z videom, ki je nastal ob 15. rojstnem dnevu festivala.

 

Producent festivala je Otok, zavod za razvoj kulture in družbe. Koproducenti festivala so Center za kulturo, šport in prireditve Izola, Slovenska kinoteka in Kinoatelje. Mestni kino Kinodvor in Italijanska samoupravna narodna skupnost Izola sta partnerja festivala. 20. festival Kino Otok podpirajo javni sofinancerji: Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Občina Izola, podprogram Evropske komisije Ustvarjalna Evropa MEDIA in Ministrstvo za javno upravo.

Program Mladi selektorji organizira Otok, zavod za razvoj kulture in družbe, glavni producent Mednarodnega filmskega festivala Kino Otok – Isola Cinema, v sodelovanju s Slovensko kinoteko. Program je del evropskega projekta Mladi selektorji za mlado občinstvo! Mreža evropskih filmskih festivalov s podporo programa Ustvarjalna Evropa MEDIA in  Ministrstva za javno upravo.