Kino Otok - Isola Cinema
FB - IG - TW - VI - YT

Široko in Kraljestvo vetrov

Široko in Kraljestvo vetrov / Sirocco et le Royaume des courants d’air / Sirocco and the Kingdom of the Winds 6+
Benoît Chieux, Francija, Belgija, 2023, 75′, sinhronizirano

Animirana uspešnica studia Ghibli, epska sanjska pustolovščina za vso družino, ki gradi mostove med poezijo in filmom, vizualna poslastica, ki spominja na rumeno podmornico legendarnih Beatlov.

 

 

Ustvarjalna delavnica Dober veter! 

Muzej burje iz Trsta se poklanja najbolj vetrovnemu filmu na festivalu, srečata se burja in široko! Po projekciji filma bomo izdelovali preproste naprave: vetrnico, zmaja in avtomobilček na pihalni pogon. V sodelovanju s KD Muzej burje iz Trsta.

Prost vstop, število udeležencev je omejeno, rezervacije na: meri.viler@isolacinema.org. 

 

Zanimivosti

Eden najpomembnejših likov v filmu je imenovan Široko in široko je pravzaprav veter. V italijanščini mu rečejo scirocco, pri nas pa ga poznamo tudi pod imenom jugo. Je topel in vlažen veter, ki v Severnem Jadranu najpogosteje piha med marcem in junijem – piha enakomerno, spremljajo pa ga oblačno vreme in padavine. Če ob pihanju tega vetra gledamo morje, lahko vidimo, da so valovi pravilnejše oblike ter daljši kot ob burji, zato se manj lomijo, a kljub temu jugo ali široko povzroči močno razburkano morje. 

Za VIZ delavce je vstop na projekcije Podmornice brezplačen, rezervacija vstopnic dan pred projekcijo na: meri.viler@isolacinema.org.

Urnik

Lokacija: Otok drugod - Kinogledališče Tolmin
Datum: 06. June 2024
Čas: 18:00
Program: Filmi in gostje
Sekcija: Otok drugod