Kino Otok - Isola Cinema
FB - IG - TW - VI - YT

Dunja in princesa iz Alepa

Dunja in princesa iz Alepa / Dounia et la princesse d’Alep / Dounia and the Princess of Aleppo 6+
Marya Zarif, André Kadi, Kanada, Francija, 2022, 72′, sinhronizirano

 

Živahna Dunja živi v zgodovinskem sirskem mestu Alep. Življenje je polno prijaznih sosedov, slikovitih pripovedk in živahne glasbe. Nekega večera možje v uniformah odpeljejo Dunjinega očeta. Ko se začne vojna, se babica in dedek z Dunjo odpravita iskat varnejši kraj. Čustveno in vizualno osupljivo popotovanje v Sirijo preplete resno temo z očarljivo mešanico pesmi, dišav in čarobnih moči, hkrati pa vzbuja upanje v moč solidarnosti državljanov sveta.

 

 

O avtorjih

Marya Zarif, rojena v Siriji, je odraščala v svetovljanski trijezični krščanski sirski družini, ki je veliko potovala. Sedaj živi v Quebecu, razvija mladinske vsebine v različnih medijih in se zavzema za oživljanje sirske kulture. Dunja in princesa iz Alepa je njen prvi celovečerni film, režirala ga je skupaj z Andréjem Kadijem.

 

Režiserka Marya Zarif o ustvarjalnih izhodiščih

Ustvarjalni pristop

Moj ustvarjalni proces se je kot vedno začel z energijo lika. Z njenim glasom, gibanjem, videzom. Ko sem torej razmišljala, kako otrokom povedati zgodbo o migrantih, sem začela z risanjem skupine migrantov s kovčki, na poti, potem pa sem jim postopoma dala imena, priimke, značaj, etnično in versko ozadje ter zgodbo. V meni je prevladovala misel, da moramo v takšnih razmerah le vzeti, kar smo, in poskusiti ugotoviti, kaj bomo s tem naredili. V središču, na čelu skupine, je bila podoba drobne deklice, ki z odprtimi rokami pozdravlja neznano, z neverjetnimi lasmi, veseljem do življenja in neizčrpno radostjo. To je bila  Dunja. Dunja, ker ime, ki ga dajejo deklicam v arabskem svetu, pomeni svet, natančneje zemeljsko življenje. To ime vsebuje vse, kar Dunja nosi v sebi. Izgubi vse, a je njen ves svet.

Kdo je princesa iz Alepa?

Princesa iz Alepa je izmišljija. Kadar hočemo koga pohvaliti zaradi videza, rečemo, da je lep kot luna. Luna ima zelo pomembno vlogo v tem, čemur pravimo arabsko-muslimanski svet – zanj vemo, da ni niti izključno arabski niti izključno muslimanski, ampak še veliko bogatejši in starejši. Luna je zrcalna zvezda skrivnih misli, ljubezni, pesnikov. Je lepota v svoji najčistejši podobi: odsev, svetloba, ki razsvetljuje noč. In v babičini zgodbi je Dunjino mater Lejlo ugrabil kralj oblakov in je postala luna. S svojim izginotjem je torej osvetlila noči kralja in ljudi. Noč je naredila čarobno. Na ta način babica pripoveduje Dunji o smrti njene matere. V Dunjo sem morala vpeljati noč in z njo upodobiti nepreglednost, skrivnosti, sanje, včasih strah in dvom, pa tudi upanje dneva in prehod, iniciacijo. Prehod noči je prehod vojne, strahu, smrti. Vodi do preobrazbe Dunje, ki prevzame njeno čarobno moč.

Spregovoriti o smrti, izgubi in nepredstavljivem

Dunji je tako kot vsem migrantom na tem svetu odvzeta pravica do odraščanja na lastni zemlji kot tudi pravica do prostega gibanja. Kaj jim preostane drugega, kot da najdejo moč, da kljub negotovostim vztrajajo in živijo za sedanji trenutek? Otroci, kot je Dunja, imajo velike sanje, ki so tukaj nekaj samoumevnega: želijo si hišo, kjer bi se počutili kot ljudje, in potni list, ki bi potrjeval njihovo bivanje na svetu. Pravice, ki jim jih svetovne sile in igre moči odrekajo.

Mesto Alep – tihi junak filma

Alep ni le mesto, temveč tudi provinca: v času Otomanskega cesarstva je bil dolga stoletja njegova tretja največja provinca. 12.800 let obstoja … Bil je ena od postaj Levanta (postaja svilne poti, povezana z Benetkami) in ceste Hijaz, ki je povezovala Arabijo (Meko) z muslimanskimi ozemlji na Kavkazu. Je trgovsko, versko in migracijsko križišče. V Alepu najdemo Benetke in Daljni vzhod hkrati, islamski in bizantinski svet. Vse to se prepleta v alepskem značaju. Tako kot v njegovi kuhinji, ki je povezana z vsemi temi vplivi. Alepska obrt in glasba imata zelo izrazito identiteto. To je neizprosno mesto z zelo močnim značajem, ki ga lahko tudi zasovražiš. Polno je skrivnih prehodov.

 

Za VIZ delavce je vstop na projekcije Podmornice brezplačen, rezervacija vstopnic dan pred projekcijo na: meri.viler@isolacinema.org.

 

Urnik

Lokacija: Otok drugod - Kinogledališče Tolmin
Datum: 05. June 2024
Čas: 18:00
Program: Filmi in gostje
Sekcija: Otok drugod