Kino Otok - Isola Cinema
FB - IG - TW - VI - YT

21. decembra 2023 spet na sporedu Noč kratkih filmov

Na zimski solsticij in najkrajši dan v letu, 21. decembra 2023, pripravljamo Noč kratkih filmov, ki je posvečena vznemirljivi kratkometražni formi. Letošnji dogodek vključuje tri programske sklope, enega za najmlajše in dva za odraslo občinstvo. Kot običajno bo Noč kratkih filmov potekala v dvoranah Art kino mreže po vsej Sloveniji in v Slovenski kinoteki v Ljubljani, v sodelovanju z goriškim Kinoateljejem pa prvič tudi v gledališču Miela v Trstu.

Pobudnika in glavna soorganizatorja vseslovenskega in od letos tudi čezmejnega dogodka sta festival Kino Otok – Isola Cinema s kratkometražno sekcijo Video na plaži in festival kratkega filma FeKK. Program letošnje Noči kratkih filmov prinaša tudi jagodni izbor Kratki filmi za najdaljšo noč, ki smo ga sestavili v sodelovanju z različnimi slovenskimi filmskimi festivali in vključuje kratkometražne nagrajence z lanskega festivala LIFFe, letošnjega FeKK-a, iz kratkometražne sekcije Prvi Poleti čezmejnega festivala Poklon viziji, ki ga pripravlja goriški Kinoatelje, nagrajeno animacijo s Festivala slovenskega filma ter dva filma po izboru kinootoške sekcije Video na plaži in festivala animiranega filma Animateka.

>>> Prizorišča: dvorane AKMS, Slovenska kinoteka, gledališče Miela v Trstu

Program animacij za otroke in družine ter izbor kratkometražcev za odrasle, ki so zaznamovali letošnje leto, bosta na sporedu Kina Črnomelj, Kina Delavski dom v Trbovljah, Kinogledališča v Tolminu, Kina Velenje, Kulturnega doma v Cerknici, Kulturnega doma v Novi Gorici, Linhartove dvorane v Radovljici, Mestnega kina Domžale, Mestnega kina Ptuj in Kina Vrhnika. V Filmskemu gledališču v Idriji bodo s programom slovenskih animacij tokratno Noč kratkih filmov namenili predvsem najmlajšim gledalcem. Informacije o uri predvajanja programov v dvoranah Art kino mreže Slovenije so objavljene na spletni straneh kinodvoran.

V gledališču Miela v Trstu bo ob 20. uri na sporedu izbor za odraslo občinstvo z italijanskimi podnapisi. Tržaškemu dogodku se s svojim zmagovalnim filmom pridružuje mednarodni filmski festival ShorTS iz Trsta, obenem pa je umeščen tudi v uradni program Evropske prestolnice Kulture GO! 2025. V Slovenski kinoteki v Ljubljani pa bosta ob 19. in 21. uri na ogled dva sklopa nagrajenih filmov letošnjega festivala kratkega filma FeKK.

>>> Trije programi: Kratki za najmlajše, Kratki filmi za najdaljšo noč in nagrajenci festivala FeKK

V programu Kratki za najmlajše (7+) bodo na ogled štirje animirani kratki filmi: Mišja hiša (Timon Leder, Slovenija, 2022, 8′ ), Pet minut do morja (Natalia Mirzoyan, Rusija, 2018, 7′), Maček Muri: Tekma (Jernej Žmitek, Slovenija, 2022, 12′), Pesem kitov (Žoel Kastelic, 2021, Slovenija, 3′).

V programu za odrasle Kratki filmi za najdaljšo noč bo na ogled pet svežih naslovov:

Borbike, Nika Jurman, Slovenija, animirani, 2022, 15’
Škatla, Tomaž Pavkovič, dokumentarni, Slovenija, 2023, 23’
Hobotnica banana mišmaš, Milanka Fabjančič, animirani, Slovenija, 2023, 8′
Kalitev, Ivana Vogrinc Vidali, Slovenija, Češka, igrani, 2023, 9′
Sierra, Sander Joon, Estonija, animirani, 2022, 16’

V Slovenski kinoteki v Ljubljani bo 21. decembra ob 19. in 21. uri predvajan izbor nagrajenih filmov letošnje edicije Festivala kratkega filma FeKK:

FEKK 2023 – nagrajeni filmi I
Harnessing
, David Paige, Francija, eksperimentalni, 2023, 23′
Drobne podrobnosti: En film, dva reza, Miljana Niković, Srbija, eksperimentalni, 2022, 6′
Stevardesa-737, Thanasis Neofotistos, Grčija, igrani, 2022, 16′
Razgled, Ema Paš, Slovenija, dokumentarni, 2022, 10′

FEKK 2023 – nagrajeni filmi II
Škatla
, Tomaž Pavkovič, Slovenija, dokumentarni, 2023, 23′
Umik, Anabela Angelovska, Severna Makedonija, dokumentarni, 2022, 30′
Legenda o Zlatorogu, Lea Vučko, Damir Grbanović, Slovenija, animirani, 2022, 14′

Vstop na vse projekcije Noči kratkih filmov je prost. Lepo vabljeni!