Kino Otok - Isola Cinema
FB - IG - TW - VI - YT

Znani prvi filmi in gostje, posvetilo found footage filmu

Mednarodni filmski festival Kino Otok – Isola Cinema letos praznuje. V dvajsetih festivalskih izdajah, intenzivnih filmu posvečenih druženjih, smo razvili večgeneracijsko skupnost, posvečeno raziskovanju filma, družbe in sveta: skupnost gledalcev, ustvarjalcev in profesionalcev. Program festivala smo v dveh desetletjih razvijali osredotočeni na silovito moč filma kot izraza in komunikacije, ki v mnogoterih oblikah spodbuja radovednost, razumevanje in povezovanje. Jubilejna izdaja se bo ozirala v zgodovino festivala, pregledovali bomo sodobno filmsko pokrajino in razmišljali o prihodnosti Kino Otoka, filma in družbe. Prva festivalska projekcija bo platno osvetlila že jutri, 18. aprila, ko bo v italijanski Gorici na sporedu pomembna klasika iranskega in svetovnega filma.

Osrednje dogajanje 20. mednarodnega filmskega festivala Kino Otok, ki bo med 5. in 9. junijem 2024 oživil številne festivalske lokacije v Izoli, se bo v maju, juniju in vse do jesenskih mesecev razširilo tudi v Ljubljano in satelitske lokacije po Sloveniji in v tujini. Tudi letos bodo na ogled številni filmi, ki razkrivajo moč filmskega izraza in ki jih bodo pospremili njihovi avtorji, pripravljeni na dialog o filmu, filmskem ustvarjanju in raznolikih tematikah, ki jih njihovi filmi obravnavajo. Bogat program filmov in drugih dejavnosti Podmornica bo osvetljeval in širil poglede otrok, mladostnikov in družin. Profesionalci z različnih področij, povezanih s filmom, se bodo srečevali in izobraževali na vsebinah PRO Otoka. In ne nazadnje, festivalsko dogajanje se bo razlilo tudi na številne lokacije po Izoli, kjer bodo obiskovalci festivalsko izkušnjo obogatili še z drugimi kulturno-umetniškimi vsebinami.

Na 20. izdaji festivala bomo prikazali nove filme avtorjev, ki so dve desetletji redno bogatili festivalski program: Temeljne resnice jezera (Essential Truths of the Lake, 2023) Lava Diaza, Eureka (2023)  Lisandra Alonsa, Črni čaj (Black Tea, 2024) Abderrahmaneja Sissakoja, Ko raste zelena trava (While the Green Grass Grows, 2024) Petra Mettlerja, Dahomej (Dahomey, 2024) Mati Diop, El Shatt – načrt za utopijo (El Shatt – nacrt za utopiju, 2023) Ivana Ramljaka, Zlata nit (The Golden Thread, 2022) Nishthe Jain in program najnovejših kratkih filmov Billa Morrissona. Program bodo obarvali tudi filmi avtorjev, ki razkrivajo nove, inovativne filmske govorice, na primer 78 dnevov (78 dana, 2024) Emilije Gašić, Odmev (El Eco, 2023) Tatiane Huezo, Zinzindurrunkarratz (2023) Oskarja Alegrie in Tukaj (Here) Basa Devoza. Umanjkale ne bodo zgodovinske klasike Ildikó Enyedi, Tawfika Saleha, Govindana Aravindana in Kire Muratove, katere retrospektivo filmov bomo na Otoku v Ljubljani, v Slovenski kinoteki in Kinodvoru, gledali jeseni.

Program za profesionalce posvečen found footage filmu

Eno izmed poglavij letošnjega PRO Otoka je program Najdena podoba, posvečen ustvarjanju found footage filmov. Na sporedu programa, namenjenega tako profesionalcem kot širši javnosti, bo več sklopov kratkih found footage filmovAlina Marazzi in Gabriele Ragionesi bosta predstavila novi italijanski festival UnArchive, v popolnosti posvečen tovrstnemu filmskemu izrazu; in zgodil se bo Program kratkih filmov in mojstrski tečaj Billa Morrisona, povratnika na Kino Otok. Gre za ameriškega neodvisnega filmskega ustvarjalca, ki pri svojem eksperimentalnem delu pogosto raziskuje estetske in narativne učinke propadanja analognega filmskega materiala, zadnji film Incident (2023) pa je za njegov izraz morda neznačilno sestavil iz posnetkov nadzornih kamer in kamer, ki jih na telesih nosijo ameriški policaji.

Čezmejna filmsko-poetična festivalska postojanka v Gorici

V četrtek, 18. aprila ob 18. uri, bomo v goriškem Kinemaxu prikazali brezčasno mojstrovino Tišina (Sokout, Iran/Tadžikistan/Francija, 1998, 76′) Mohsena Makhmalbafa, ki ponudi večplasten vpogled v iransko kulturo in način razmišljanja ljudi ter ustvari svet, ki je hkrati osupljiv, lep in tudi izjemno zapleten. Projekcijo pripravljamo v sodelovanju s koproducentom festivala, Kinoateljejem, in festivalskim partnerjem, Akademijo umetnosti Univerze v Novi Gorici.

Film je bil januarja letos del predizbora Mladih selektorjev v Slovenski kinoteki v okviru evropskega mreže filmskih festival Mladi selektorji za mlado občinstvo! Zato na projekcijo filma v izvirnem jeziku z angleškimi podnapisi še zlasti toplo vabimo dijake in študente z obeh strani meje!